Една от най-големите европейски банки - Deutsche Bank предупреди инвеститорите да не влагат парите си в криптовалути. Финансовата институция мотивира препоръката си с високата волатилност, възможната манипулация на цените и загубата или кражбата на данни, свързани с виртуалните валути.

"Не го препоръчваме. Това е подходящо само за инвеститори, които инвестират спекулативно. Има реален риск от пълна загуба", заяви пред Bloomberg Маркус Мюлер, ръководител на инвестиционните дейности в банката.

Според Мюлер последните увеличения на цените отразяват голямото въображение, дължащо се на настоящата ситуация на пазара. Няма почти никакъв обхват на връщане в други класове активи, като например фиксиран доход.

Топ банкерът не е единственият човек, който предупреждава за рисковете от виртуалните валути. Според управителя на Испанската централна банка Луис Мария Линде те са актив, който носи огромни рискове. Австрийската асоциация на финансовите плановици сравнява инвестициите в биткойн с "посещение в казиното".

За да се установят крипто-валутите като някакъв вид активи в бъдеще, е нужно повече регулиране, сигурност и прозрачност, например чрез официални места за търговия. "Важни въпроси като отговорност и документация са неясни. Още сме в самото начало", посочи Мюлер.

Цената на Bitcoin се колебаеше рязко през последните седмици. Настъпиха сривове с повече от 20% за един ден. Имаше опасения за евентуални тежки репресии от страна на регулаторите в Азия, наред с други фактори.

Японският финансов регулатор не бърза да следва САЩ и да даде възможност за борсова търговия с фючърсни договори, свързани с криптовалути, според ръководни кадри в Агенцията за финансови услуги.

Мюлер смята, че компаниите, които издават крипто-валути, трябва да работят заедно с регулаторите. "Когато се създадат сигурност и доверие, криптовалутите могат да бъдат оценени като утвърдени класове активи. Възможно е необходимото управление да съществува след 5 до 10 години", обясни той.

Висшият банкер не разбира защо толкова много последователи на виртуалните валути виждат нещо негативно в регулацията. Тя защитава срещу злоупотреби и престъпления, посочи Мюлер.

Той припомни, че традиционните пари се подкрепят от икономическата мощ на държавата. Златото е малко по-абстрактно, но поне има физически измерения. Криптовалутите, от друга страна, биха функционирали като средство за съхранение на стойност, само ако емитентите имат устойчив бизнес модел.

Мюлер е поредният висш банкер, който похвали технологията, стояща в основата на виртуалните валути - блокчейнът.

"Крипто-валутите правят транзакциите още по-лесни и по-рентабилни. Има потенциал някои отрасли да се революционизират из основи. Това е технология, която вероятно е "най-разрушителният характер за финансовия сектор и обществеността" от създаването на Интернет", заяви ръководителят в Deutsche Bank.