Пазарната капитализация на биткойн достигна 1 трлн. долара, а криптовалутата има твърде голям потенциал за растеж, смятат експертите от Deutsche Bank Research, цитирани от Cointelegraph. Затова тя вече е "твърде важна, за да се игнорира", става ясно от доклад, публикуван от анализаторското подразделение на Deutsche Bank.

Документът е посветен изключително на биткойн и е озаглавен: "Бъдещето на плащанията. Биткойн: Може ли ефектът на Камбанката да се превърне в самоизпълняващо се пророчество?" В него в обем от 18 страници Deutsche Bank Research описва основните характеристики на биткойн и анализира водещите двигатели на историческия му ръст на цените.

Анализаторите допускат, че цената на биткойн "може да продължи да се повишава", докато мениджърите на активи и компаниите продължават да навлизат на пазара. В проучването се подчертава също, че централните банки и правителствата сега "разбират, че биткойн и други криптовалути са тук, за да останат" и затова се очаква да започнат да ги регулират до края на 2021 г.

Въпреки покачващата се цена обаче, растежът на биткойн като клас активи може да бъде възпрепятстван от "все още ограничената" употреба на криптовалутата и ниската ѝ ликвидност, предупреди Deutsche Bank Research. "Истинският дебат е дали нарастващата цена сама по себе си може да бъде достатъчна причина биткойн да се превърне в клас активи или неговата неликвидност е пречка", посочват анализаторите.

Очаква се биткойн да "остане ултраволатилен" в краткосрочен план, заключават анализаторите на Deutsche Bank, като прогнозират повратна точка за биткойните през следващите "две или три години", тъй като може да се появи консенсус относно бъдещето му.