Застрашената от дефолт Гърция днес трябва да се изправи пред ново задължение за милиарди евро с изтичането на падежа на облигации за 3,5 млрд. евро, държани от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Правителството на премиера Алексис Ципрас вече изостава с плащането на близо 2 млрд. евро към Международния валутен фонд, но въпреки това ръководителят на ЕЦБ Марио Драги очаква да получи дължимата сума.

Увереността му се основава най-вече на договореното от Еврогрупата мостово финансиране за Атина на стойност 7,16 млрд. евро. Мостовото финансиране, което ще дойде от Европейския механизъм за финансова стабилизация (ЕМФС), трябва да поддържа Гърция до приемането на трета спасителна програма, което може да отнеме няколко седмици. Очаква се Атина да получи временното финансиране днес, за да може да изпълни задълженията си към ЕЦБ, информира БТА.

За днес се планира също така гръцките банки отново да отворят след триседмична "ваканция" и въвеждане на капиталов контрол. Някои ограничения върху тегленето на пари в Гърция леко ще бъдат облекчени, като вложителите в южната ни съседка ще могат да теглят до 420 евро седмично, ако тази сума не е била теглена през седмицата. Запазва се обаче лимитът от 60 евро на ден. Бизнес трансакциите също ще бъдат ускорени, за да се даде тласък на икономиката.

Гърция също така трябва днес да представи първите предложения за модернизиране на администрацията, чиято неефективност се сочи като едно от най-големите препятствия за въвеждането на реформи.

В сила влизат и повишенията на ДДС, които бяха сред условията, поставени от кредиторите, преди да започнат преговорите по новия спасителен план.

От 13 до 23 процента се повишава ДДС за стоки и услуги като обработени храни и храни, сервирани в ресторанти и барове. Силно се увеличават потребителските данъци на множество гръцки острови. Очаква се по-високите данъци да донесат на хазната 800 млн. евро до края на годината.