През последните няколко години глобалният добив на злато беше постигнал плато, но през миналата година той отчете първия си спад от 2008 г. досега, понижавайки се с 1%, посочва финансовият специалист и инвеститор Питър Шиф, позовавайки се на данните на Световния съвет по златото, според които той е спаднал до 3,4 хил. тона.

Особено слабо е било последното тримесечие на миналата година, през което добивът на мините е спаднал с 2% на годишна основа до едва 859,5 тона. Така периодът се превърна в най-слабото тримесечие за последните четири години, въпреки че и през всички останали тримесечия на миналата година добивът се е понижавал.

"Исторически добивът на мините като цяло се повишава всяка година от 70-те насам", пише Шиф. "Наблюдаваше спад на производството им през 2008 г., но това беше аномалия, която се случи с настъпването на глобалната икономическа криза. Настоящият спад на добива е по-притеснителен. Всъщност според мнозина вече сме преминали пиковите стойности на златодобива."

Какво реши Фед и как това повлия върху долара и златото

Какво реши Фед и как това повлия върху долара и златото

Изказване на Джеръм Пауел за короновируса предизвика търсене на по-надеждни активи

През последните години много ръководители от индустрията посочват, че вече сме открили повечето от златото, което може да бъде добито. Това се потвърди и от председателя на Световния съвет по златото Рендъл Олифант, като очакваната бъдеща тенденция е за трайно понижаване на добитите количества.

Тази тенденция вече се наблюдава при някои от водещите производители. В миналото Република Южна Африка беше номер едно по добив на благородния метал, а днес вече заема девета позиция (лидер за 2019 г. е била Китай с добив от 404 тона злато, следвана от Австралия с 314,9 и Русия 297). Преди две години беше публикувано изследване, според което страната може да изчерпа запасите си от злато в рамките на следващите 40 години.

Въпреки че заема лидерската позиция, добивът в Китай също се понижава с 6% спрямо стойностите си през 2018 г. Това е третата поредна година на спад на производството в страната, а последните негативни ефекти, които бяха усетени от индустриалния ѝ сектор, едва ли вещаят обръщане на тенденцията в непосредствен план.

Tether обяви стабилна криптовалута, обезпечена със злато

Tether обяви стабилна криптовалута, обезпечена със злато

Компанията вече има такива, основаващи се на еврото и долара

На фона на спада на добитото злато, общото предлагане на благородния метал през миналата година е нараснало, посочва експертът. Причината за това е значителния ръст в рециклираното злато, което е било с 16% повече на годишна основа само през четвъртото тримесечие, а за цялата 2019 г. общата му стойност е възлизала на 1,3 хил. тона, което е най-големия му обем за последните седем години.

"Но рециклираният метал не може да бъде решение на растящото търсене в дългосрочен план", пише Шиф. "Най-големият проблем пред мините е, че леснодостъпното злато вече е изкопано. Въпреки нарастването на финансирането, през последните три десетилетия сме свидетели на спад на откритите нови залежи."

А макар че цените на златото растат, за златодобивните компании е трудно да покрият нарастващите си разходи по изкопаването на труднодостъпния благороден метал или по пречистването на по-нискокачествената руда, която е останала в земята.

Питър Шиф: Цунами от инфлация ще удари САЩ

Питър Шиф: Цунами от инфлация ще удари САЩ

Джером Пауъл ще съживи бързото обезценяване на долара, което Пол Волкър погреба

"Инвеститорите никога не трябва да губят фокус от най-фундаменталните аспекти на търговията - търсенето и предлагането", пише Шиф. "Златодобивната индустрия може да навлиза в дългосрочен - и вероятно необратим - период на по-малко достъпно злато. А не бива да забравяме, че стойността на метала идва от неговата оскъдност."