По време на валутната търговия в сряда сутринта доларът умерено намалява обменния се курс спрямо еврото и паунда, но расте по отношение на японската йена, актуализирайки максимална стойност от 24 години.

Индексът ICE, който показва представянето на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, британски лири стерлинги и шведска крона), е практически непроменен в сряда сутринта, както и по-широкият доларов индекс WSJ.

Към 10:55 часа българско време общата валута добавя към стойността си 0,09% и едно евро струва на пазара $0,9712 спрямо $0,9708 за евро при затварянето на сесията във вторник.

Междувременно обменният курс на американската валута спрямо японската се повиши в същото време с почти 0,20% и възлиза на 146,13 йени за долар срещу 145,86 йени за долар предишния ден. Това е най-високата стойност на долара спрямо йената от август 1998 г. За последен път йената падна до 24-годишно дъно в края на септември, след което японското министерство на финансите се намеси на валутния пазар, за да подкрепи националната валута.

Доларът се засилва спрямо йената поради разнопосочната парична политика: докато Фед активно повишава лихвените проценти, Централната банка на Япония продължава да се придържа към изключително мека парична политика.

Британската лира в същото време поскъпна с 0,04% и достигна $1,0976 за един паунд спрямо $1,0968 за паунд в края на предходната сесия.

Търговците оценяват противоречивите сигнали относно спешната програма за закупуване на държавни облигации на Bank of England.

Председателят на Британската централна банка Андрю Бейли каза, че регулаторът ще завърши изкупуването на облигации в петък, както е планирано. "Същността на интервенциите за стабилизиране на финансовите пазари е отчасти, че това е временно явление", каза той.

Financial Times обаче писа, цитирайки трима анонимни източника, че централната банка частно е намекнала на представители на някои банки за възможността да се удължи програмата за закупуване на облигации, за да защитят британските пенсионни фондове от загуби.