През четвъртото тримесечие на 2020 г. делът на долара в световните валутни резерви достига 59%, най-ниското си ниво от 25 години насам, по данни на Международния валутен фонд, цитирани от Bloomberg.

Спадът повдига въпроси за възможността на зелената валута да запази статута си на резервна валута на света. Междувременно значението на китайския юан расте и все повече от китайската валута се обменя в Лондон, водещият forex център в света.През последните три месеца на 2020 г. делът на еврото в официалните резерви се покачва до 21,2% от 20,5%, а на юана — от 2,1% до 2,3%.

Бипан Рай, стратег в CIBC, смята, че светът се насочва към ситуация, в която ще има "множество резервни валути". Но според Марк Чандлър, главен стратег в Bannockburn Global, спадът при долара е временен и се дължи най-вече на поевтиняване на американската валута срещу останалите. Данните показват, че централните банки притежават рекордните $7 трлн. Прогнозата му е, че с поскъпването на долара, неговият дял ще се завърне.

Междувременно зелената валута вече поскъпва и през първите три месеца на годината бележи ръст от 2,8%. Американският долар все още е и най-използваната валута — при 88% от всички сделки.

Доларът расте с новия план за подкрепа на американската икономика

Доларът расте с новия план за подкрепа на американската икономика

Байдън представи план за $2 трилиона за надграждане на инфраструктурата