По време на днешната търговия щатският долар се засилва спрямо еврото, йената и лирата стерлинг. Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона) се повиши с 0,6%, а по-широкият доларов индекс WSJ - с 0,44%.

Към 10:10 часа българско време едно еврото струваше 1,0503 долара в сравнение с 1,0549 долара при затварянето на пазара в четвъртък.

Британската лира стерлинг в същото време се понижава с 0,63% - до $1,2276 за един паунд срещу $1,2352 за паунд в края на сесията предния ден.

Курсът на американската валута спрямо японската се покачи над 134 йени след края на заседанието на Централната банка на Япония. За един долар в петък сутринта на пазара дават 134,35 йени в сравнение със 132,21 йени при закриване на вчерашната търговия.

Японската централна банка запази основните параметри на паричната политика непроменени: краткосрочният лихвен процент по депозитите на търговските банки в Централната банка беше оставен на минус 0,1% годишно, целевата доходност на десетгодишните държавни облигации е близо нула. Регулаторът също така потвърди тавана на програмата за обратно изкупуване на ETF на 12 трилиона йени (104 милиарда долара). Програмата за обратно изкупуване на държавни облигации беше оставена неограничена.

Освен това Японската централна банка повтори обещанието си от април да купува 10-годишни държавни облигации всеки ден с фиксиран лихвен процент, за да избегне повишаването на доходността над приемливия лимит (0,25%).

Разминаването в паричната политика на японската централна банка и системата на Федералния резерв на САЩ, който бързо повишава основния лихвен процент, допринесе за значително отслабване на йената през последните месеци. Тази седмица Фед увеличи лихвата със 75 базисни пункта наведнъж и даде да се разбере, че не изключва същото увеличение през юли.