В началото на валутната търговия в сряда доларът поевтинява спрямо йената и еврото. Цената на златото се покачва.

Оптимизмът на инвеститорите относно търговското споразумение между САЩ и Китай започна да отслабва, експертите отбелязват запазващата се неопределеност а перспективите пред преговорите между двете най-големи икономики в света. На този фон се увеличава търсенето на по-надеждни и безопасни активи, каквито са йената и златото.

Днес сутринта общата валута се разменя спрямо американската по $1,1288 за едно евро при курс $1,1285 за евро в края на вчерашната търговия.

По отношение на японската валута европейската поевтинява, като днес търгува по 121,51 йени за евро в сравнение с 121,76 йени за евро във вторник.

За един долар днес на пазара дават 107,63 йени спрямо 107,88 йени в края на вчерашната валутна търговия.

По мнение на експертите на Julius Baer възможностите за растеж на долара се ограничават от влошаването на фундаменталните фактори. Според тях, периодът на изпреварващ ръст на американската икономика остана в миналото, а преимуществата на долара, свързани с паричнокредитната политика на САЩ се понижават. Федералният резерв се готви отново да понижава базовите лихвени ставки.

Инвеститорите се връщат към златото. Новото рали на цената ще продължи няколко години

Инвеститорите се връщат към златото. Новото рали на цената ще продължи няколко години

До края на 2019 година металът може да поскъпне до 1580 долара

Стойността на златото расте в сряда заради увеличаващото се безпокойство за световната търговия и засиления интерес към по-надеждни активи.

Днес сутринта цената на августовските фючърси за ценния метал на нюйоркската борса Comex се покачи с 20,85 долара, или на 1,48%, до 1428,75 долара за тройунция.

Цена септемврийските фючърси за среброто се увеличава с 0,89%, до 15,373 долара за унция.

Инвеститорите и пазарите очакват от САК и Китай конкретни стъпки в посока на дългосрочно търговско споразумение, каквито на този етап не се виждат. В същото време трейдърите обръщат внимание на новините около това, че САЩ разглеждат въвеждането на нови мита върху европейския експорт заради държавното субсидиране на Airbus от ЕС.