Доларът се покачи за пръв път от 6 дни, докато инвеститорите чакат срещата на световните централни банкери, след като Федералният резерв даде сигнал за промяна в темпа на затягане на паричната политика.

Зелените пари нараснаха срещу валутите на всичките си 10 основни търговски партньори, съобщава Bloomberg.

Австралийският долар падна най-много срещу американския си съименник - с 0.8% до 72.86 щатски долара, а доходността на облигациите се понижи, тъй като премиерът Малкълм Търнбул загуби основна подкрепа - сериозен удар срещу неговото лидерство.

Офшорният юан загуби 0.4% до 6.8745 за долар, йената падна с 0.3% до 110.87 за долар, а еврото се понижи с 0.3% до 1.1558 долара.

Доходността на 10-годишните американски облигации продължи да спада, тъй като Федералният резерв изрази готовност да повиши лихвите отново, ако икономиката продължи да прогресира.

Акциите в САЩ остават близо до най-високите стойности след двуцифрен ръст на корпоративната печалба. Ценните книжа в Австралия, Хонконг и Китай се понижиха.

Инвеститорите също ще наблюдават внимателно коментарите на председателя на Фед Джером Пауъл по-късно тази седмица, когато той говори на среща на централните банкери в Джаксън Хол, Уайоминг.

"Тъй като икономическите данни най-вече си сътрудничат с основното послание на Фед за продължаващото увеличение на лихвения процент, дължащо се на гладния за работници трудов пазар, над растежа на тенденциите и балонната инфлация, е малко вероятно Пауъл да се отклони драстично от това послание", обясни Марвин Лох, старши стратег на BNY Mellon за световния пазар в бележка.

Пауъл може да предостави повече подробности за неутралния процент, инверсията на кривата и процеса на балансиране, пише Лох, цитиран от Bloomberg.