Щатският долар се засилва спрямо еврото, йената и британската лира стерлинг при валутната търговията в петък сутринта.

Търговците продължават да оценяват геополитическите фактори, както и проблемите, възпрепятстващи икономическия растеж в Китай, и остават склонни към риска, отбелязват експертите на IG.

Фокусът на пазара в петък е върху публикуването на данните за безработицата в САЩ.

Консенсусната прогноза на експертите, анкетирани от Market Watch, сочи, че броят на работните места в американската икономика през март се е увеличил с 490 хиляди, а безработицата е спаднала до 3,7% от 3,8%.

Данните за безработицата са от ключово значение за решенията на Федералния резерв относно бъдещата посока на паричната политика. Продължаващото намаляване на безработицата подкрепя аргументите за по-бързо затягане от страна на американската централна банка.

Към 10 часа българско време обменният курс на общата европейска валута спрямо долара спадна до $1,1061 за едно евро в сравнение с $1,1067 за евро в края на предишната сесия.

Британската лира в същото време поевтинява до 1,3115 долара за паунд при 1,3138 долара за паунд предния ден.

Цената на американската валута спрямо японската се повишава с 0,53% - до 122,47 йени за долар срещу 121,7 йени за долар при закриване на търговията в четвъртък.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарският франк, йената, канадският долар, лирата стерлинги и шведската крона), днес се е увеличава с 0,1%, а по-широкият индекс WSJ Dollar - с 0,14%.