Щатският долар умерено се обезценява спрямо еврото и паунд, а поскъпва спрямо японската йена по време на валутната търговия в петък.

Днес към 10:20 часа българско време общата европейска валута поскъпва по отношение на американската с 0,17% - до 1,1612 долара за едно евро в сравнение с 1,1598 долара за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската се покачва с 0,21%, до 114,09 йени за долар срещу 113,68 йени за долар при закриване на търговията в четвъртък.

На пазара в петък сутринта за едно евро дават 132,37 йени срещу 131,83 йени за евро предишния ден.

Щатският долар се обезценява спрямо британския паунд и австралийския долар. Лирата стерлинги се повишава с 0,30% до 1,3711 долара за паунд , австралийският долар поскъпва с 0,09% до 0,7423 долара.

Индексът ICE, който проследява долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), е стабилен, като по-широкият доларов индекс WSJ се повишава с 0,03%.

Доларовият индекс може да покаже първия седмичен спад от началото на миналия месец, отбелязва Trading Economics.

Американската национална валута непрекъснато поскъпваше от началото на септември заради очакванията, че Федералната резервна система на САЩ ще затегне паричната политика с по-бързи темпове от предвидените преди това на фона на икономическото възстановяване и нарастващите цени на енергията.

Протоколът от септемврийската среща на Федералния резрев, публикуван в сряда, показа, че лидерите на централната банка на САЩ са готови да започнат да прекратяват програмата за количествено облекчаване (QE) през следващите месеци и да я завършат до средата на 2022 година.

Търговците в петък очакват данни за обема на продажбите на дребно в САЩ през септември, които Министерството на търговията на страната ще публикува по-късно днес.