По време на валутната търговия в четвъртък щатският долар продължава да се засилва спрямо еврото, лирата стерлинг и японската йена. След януарската си среща Федералният резерв на САЩ, запази основния лихвен процент в диапазона 0- 0,25% годишно и обяви, че планира да ограничи програмата за обратно изкупуване на активи през март.

Председателят на Фед Джером Пауъл, говорейки след края на заседанието каза, че членовете на Федералния комитет за отворения пазар (FOMC) възнамеряват да повишат лихвите през март. Той също така даде знак, че регулаторът вероятно ще увеличи лихвите по-бързо, отколкото е правил преди.

"Това ще бъде година, в която непрекъснато се отдалечаваме от силно стимулиращата парична политика, използвана за справяне с икономическото въздействие на пандемията", каза Пауъл, добавяйки, че икономиката на САЩ вече не се нуждае от такава масивна подкрепа от Фед.

В речта си Пауъл също така подчерта, че очаква инфлацията в САЩ да се забави през настоящата година.

Доларът, както и доходността на държавните облигации на САЩ, се повишиха заради изявленията на Пауъл, както и пазарните очаквания за повишаването на лихвите на Фед през март. Според CME Group, търговците оценяват на 100% шанса за повишаване на лихвите през март и със 70% шанс за ново увеличение в началото на май.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона) добави 0,76% в четвъртък, по-широкият индекс на долара WSJ расте с 0,22%.

Към 10:30 часа българско време общата европейска валута спадна с 0,93% и се търгува по 1,1198 долара за едно евро в сравнение с 1,1240 долара за евро в края на предишната сесия.

Обменният курс на американската валута спрямо японската е 114,85 йени за долар срещу 114,64 йени за долар при затваряне на пазара в сряда.

Британският фунт в четвъртък сутринта загуби 0,71% спрямо долара и се разменя на ниво $1,3411 за един паунд.