Лошите новини вече не смущават Уолстрийт, пише The New York Times.

Смъртните случаи и хоспитализациите, свързани с коронавируса, растат, а много бизнеси се отказаха да връщат служителите си в офиса. Недостигът на служители и проблеми в доставните вериги продължават, а потребителите имат по-мрачни прогнози.

И въпреки това фондовият пазар продължи тихо впечатляващата си година и през август, регистрирайки седми пореден месец на покачване. S&P 500 се изкачи с над 20 процента през 2021 г. и удвои стойността си от дъното от март 2020 г. Пазарът затвори на рекордни стойности цели 53 пъти - невиждано от 1964 г. досега постижение, според LPL Financial.

Покачването изглежда откъснато от реалността, но повечето инвеститори са уверени в две неща: Фед ще запази лихвите на рекордни ниски нива, вероятно с години, а правителството няма намерение да спира разходите за възстановяване на икономиката.

"Не ми се иска да го кажа, но изглежда, че се учим да живеем с този вирус. Пазарът вече го е направил", казва Ед Ярдени, дългогодишен пазарен анализатор и президент на Yardeni Research.

Не всички очакват ралито да продължи безпрепятствено, а всяко помрачаване на очакванията на инвеститорите относно лихвите и държавната подкрепа - или голямо забавяне на растежа, предизвикано от делта или друг вариант - ще донесе облаци над слънчевата прогноза.

Но засега продължаващата пандемия продължава да повишава цените на акциите на компаниите, чиито печалби са свързани с нея директно - ралито на Moderna от 260 процента превръща производителят на ваксини в най-добре представящата се компания в S&P 500. Печелят и тези, които са в позиция да се възползват от възстановяването - производители на метали, енергийни компании и производители на полупроводници.

Данните от юли бяха ясни: резултатите за второто тримесечие на 2021 г. надхвърлиха силните очаквания и почти 90 процента от компаниите отчетоха приходи и печалби, които изпревариха прогнозите на анализаторите. Предишният път, в който толкова много компании изненадаха приятно, не е имало поне от 1994 г., откогато започват данните на Refinitiv.

"Числата бяха впечатляващи. Имахме изключително силно възстановяване от рецесията", посочва Дейвид Кели, главен световен стратег в JP Morgan Asset Management.

Обичайно, периодите на силен икономически растеж и горещи печалби идват с повишаване на лихвите, което обичайно представлява насрещен вятър пред акциите. Не и този път.

Въпреки по-високата от очакваната инфлация, Федералният резерв даде да се разбере, че ще запази лихвите ниски. Миналата седмица председателят Джером Пауъл подчерта, че повишаването им няма да е скоро. Коментарът му помогна за ново повишение на пазарите.

Всеобхваният оптимизъм на пазарите днес е в рязък контраст с реакцията на инвеститорите в началото на пандемията, когато акциите изтриха 34 процента. Но правителствата и централните банки реагираха бързо и решително и укротиха опасенията. Фед намали лихвите почти до нула и започна да налива пари. Администрацията на Тръмп и Конгресът бързо одобриха трилиони долари помощ за компаниите и домакинствата.

Първоначално, ралито обхвана акциите, които спечелиха от свят, в който хората работят и учат от вкъщи. Покачването обаче започна да обхваща все повече компании и през ноември, когато първите положителни новини за наличието на ваксина повиши очакванията за икономическо възстановяване, пазарите тръгнаха рязко нагоре.

Пазарът не обича несигурността, но повишаващата се заплаха от делта варианта не може да се съревновава с увереността на инвеститорите, че Вашингтон ще подкрепя икономиката. Когато S&P 500 се удвои спрямо дъното от 23 март 2020 г., индексът записа най-бързото покачване от 100 процента от Втората световна война насам, според Ядрени. В рамките на 17 месеца ралито създаде $20 трлн. богатство. Освен от ръста, анализаторите са впечатлени и от липсата на волатилност. S&P 500 не е преминал през поне 5% спад от октомври м.г.

Разбира се, ралито едва ли ще продължи вечно. Големият въпрос е какво и кога ще донесе спад.

Първото предизвикателство идва от възстановяването на икономиката, което се очаква да се забави. Goldman Sachs намали прогнозата си за растеж на БВП на САЩ през 2021 г. от 6,4 на 6 процента, цитирайки делта варианта. По-бавният растеж означава и по-малко впечатляващи корпоративни отчети.

Дори и Фед да не увеличи лихвите скоро, централната банка ще започне да намалява покупките на облигации, с което ще намали подкрепата си за пазара.

И двата фактора могат да донесат спад. Експерти вярват, че пазарът ще премине скоро през корекция - спад от 10 процента или повече. Колкото по-дълго чакаме такава да дойде обаче, толкова по-големи може да са разпродажбите.