Цените на петрола могат да се сринат до $30 за барел, ако Китай реши да започне да купува "черното злато" от Иран в отговор на последните заплахи за мита от Съединените американски щати, казват от Bank of America Merrill Lynch, цитирани от CNBC.

"Макар че запазваме прогнозата си за $60 долара за барел от сорта брент за следващата година, признаваме, че ако Китай реши да поднови покупките на ирански петрол, това ще срине цените", пише в доклад на банката.

Министерството на търговията на Китай заплаши с контрамерки, след като президентът Доналд Тръмп обяви, че възнамерява да наложи 10% мито върху внос на стойност $300 милиарда. Още в четвъртък, когато бе обявена заплахата, цените на петрола се сринаха с цели 8 процента.

Нова ескалация: Китай обезцени юана и спря вноса на земеделски продукти от САЩ

Нова ескалация: Китай обезцени юана и спря вноса на земеделски продукти от САЩ

Отговорът на Поднебесната империя идва дни, след като Тръмп заплаши, че от 1 септември т.г. ще въведе мита върху вноса на още $300 милиарда стоки

Анализатори предупреждават, че "волатилността в цените на петрола отново ще се покачи", след като пазарите очакват нов отговор от Пекин, който може да включва покупката на ирански петрол. Китай вече заяви, че спира покупките на американски земеделски продукти, а юанът бе оставен да падне до 7 за долар - невиждано от 11 години ниво.

Доставките на ирански петрол паднаха под 550 хил. барела дневно през юни от около 875 хил. през май и 2,5 милиона през юни 2018 г., по данни на S&P Global Platts. Близо половината от износа на Иран заминава за Китай.

В края на юли т.г. стана ясно, че на пристанищата в Китай стоят танкери с общ капацитет над 20 милиона барела ирански петрол, изчаквайки или решение на Китай да ги приеме, или нова сделка, която да свали санкциите.

В понеделник цените на "черното злато" продължават да намаляват, а фокусът на трейдърите е прогнозата за спадащо търсене. Анализаторите на BofA посочват, че нови санкции от САЩ срещу Китай могат да намалят търсенето с между 250 хил. и 500 хил. барела дневно.

Милиони барели с ирански петрол се складират на пристанища в Китай

Милиони барели с ирански петрол се складират на пристанища в Китай

"Черното злато" не минава през митниците и чака на входа на Китай за раздвижване на санкциите