Танкери разтоварват милиони барели петрол от Иран в резервоари за съхранение на пристанища в Китай, създавайки огромен запас на входа на страната, която е най-голям купувач на суровината в света.

Два месеца и половина след като САЩ забрани купуването на петрол от Иран, "черното злато" продължава да се изнася в Китай, където се поставя в така наречените "складови хранилища", пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници, които са запознати със случващото се на няколко китайски пристанища.

Нефтът не преминава местните митници, не се отразява в местната статистика за внос и не задължително е в разрез на санкциите на САЩ. И докато суровината остава извън обращение, нейното присъствие надвисва над пазара.

Ако Китай реши да се възползва от продукта, пазарът на петрол може глобално да намали цените, дори когато Организацията на страните износителки на петрол (OPEC) и съюзници ограничаватт производството на фона на забавянето на растежа на големите икономики.

В същото време тази ситуация позволява на Иран да продължи да изпомпва и да пренася петрола си, и то възможно най-близо до потенциалния си купувач.

"Иран прави доставки на петрол, които се вливат в китайски складове за съхранение в продължение на няколко месеца. Това продължава да се прави, въпреки повишения контрол", твърди Рейчъл Июл, анализатор в сингапурската консултантска фирма FGE. По думите ѝ, случващото се е логично от гледна точка на Иран - те не спират производството си и доставят нефта си в непосредствена близост до ключов купувач. Това е в тяхна полза, особено ако санкциите бъдат понижени в даден момент.

Пратките към китайските резервоари може и да са повече. Може да има такива и в момента, пише изданието. Според агенцията най-малко 10 огромни петролни танкера и два по-малки такива, собственост на държавната Иранска национална петролна компания, в момента плават към Китай. Плавателните съдове са с общ капацитет над 20 милиона барела.

Петролът не е преминал митниците на Китай, теоретично той още е в транзит и е собственост на Техеран. Следователно не са нарушени санкциите, казват още източниците на агенцията.

Има вероятност част от суровината да е собственост на китайски предприятия, които е възможно да са я получили като част от договорки от типа петрол-за-инвестиции. Например - една китайска петролна компания може да подпомогне с финансиране някакъв производствен проект съгласно споразумение, според което китайците да бъдат възнаградени в натура. Възможно е обаче такава сделка да може се тълкува като нарушение на санкциите, поради което нефтът чака в на пристанищата на страната, за да се избегне официалния контрол, който ще последва след регистрирането на суровината на митниците.

Междувременно агенцията е отправила запитване към Митническата администрация на Китай. От там отговор няма.

Как ще бъде засегнат глобалният петролен пазар от пълната забрана за внос от Иран?

Как ще бъде засегнат глобалният петролен пазар от пълната забрана за внос от Иран?

Цените стигнаха рекордни нива след решението на Вашингтон

Липса на яснота

И все пак тази ситуация няма как да е останала скрита от САЩ. Това може би тепърва ще се разглежда от Вашингтон, предвид отказите от 2 май някои страни да продължават да внасят петрол от Иран.

Понастоящем няма никакви изключения от ограниченията на САЩ - всяка страна, за която е установено, че внася стоки от Иран, ще бъде в разрез със санкциите, казва старши служител от администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, който е поискал да остане анонимен, защото не е бил оторизиран да говори по въпроса.

По думите на Майкъл Мейдън, директор на Китайската енергийна програма в Оксфордския институт за енергийни изследвания, към момента няма яснота как САЩ ще определя налагането на евентуални нарушения на санкциите - дали ще следи за финансови транзакции, или товарене и разтоварване на стоки от компании или организации.

Иран е свил наполовина износа са петрол след затягането на санкциите през май

Иран е свил наполовина износа са петрол след затягането на санкциите през май

Експортът на държавата е насочен основно към Азия