2019 година вероятно ще приключи отново с бюджетен излишък за България. Това обаче не може да бъде посочено като добра практика. На това мнение е старши изследовател от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

"Сумите от излишъка често се използват в насока, която граждани и експерти биха одобрили. Това все пак е далеч от най-добрия вариант. Излишъкът значи "ръчно управление", което по всяко време може да смени своята посока", казва експертът в интервю за BloombergTV.

По неговите думи планирането как ще се изразходи държавният бюджет е оптималният избор.

По отношение на т.нар. Ден на данъчната свобода, който през тази година настъпи на 18 май, Ганев коментира:

"Хубаво е да осъзнаем, че голямата част от данъчната тежест е невидима - това са взети пари от нашия фиш още преди да получим месечното си възнаграждение.".

По мнението на експерта все още няма видими радикални промени по отношение на начина, по който се харчат държавни пари. Такива липсват и при данъчното облагане.

"Начините по които се прахосват държавни пари и по които се крие облагането, имат стотици години история. Може би в краткосрочен план има известна промяна - обществената дискусия стана много по-отворена, хората са много по-предпазливи, последваха оставки след разкритието на порочни схеми", смята още той.