Нарастващите основни лихви могат да нанесат сериозни щети на световната силно задлъжняла икономика. На това мнение е финансовият експерт Бил Грос от анализаторската фирма Jenus Henderson Advisors.

Според него курсът на централните банки към затягане на паричната политика може да е опасно за икономическото възстановяване. Като причина той посочва, че по-високите лихви ще увеличат цената на краткосрочните задължения, които плащат корпорациите и гражданите.

Само в Щатите домакинствата имат дългове в общ размер на 14,9 трилиона долара, а тези на бизнеса са 13,7 трилиона долара.

"Докато правителството и финансовото министерство в Щатите могат да си позволят допълнителни разходи, в много случаи корпорациите и отделните граждани не биха могли", коментира Грос, цитиран от CNBC.

Експертът смята, че централните банки трябва да бъдат много внимателни при стъпките към затягане на политиката си и повишаване на лихвите. По неговите думи, ако не се прецени правилно ситуацията, това може да доведе до нова криза.