През последните години заради печатането на пари от страна на централните банки и поддържането на основните лихвени проценти на близко до нулевото, нулево или отрицателно равнище, лихвата по държавните ценни книжа глобално тръгнаха надолу.

Днес по-малко от половината държавни ценни книжа носят някаква смислена доходност. Това означава, че инвеститорите или губят пари от тях директно, тъй като те са с отрицателна лихва, или доходността им се изяжда от инфлацията през годините.

Всъщност анализ на Deutsche Bank показва, че делът на тези, които имат доходност между 0 и 1% се изстреля трикратно през 2020 г. Той скочи от 15,7% в началото ѝ до 44,7% от всички ДЦК днес, предаде Zero Hedge.

Всъщност анализът на финансовата институция показва, че едва 14,9% от държавните ценни книжа носят лихва над 2% и едва 9,9% - над 3%. Останалите са под 0%, т.е. са с отрицателна доходност.

"Толкова за инвеститорите в инструменти с фиксирана доходност", пишат от Zero Hedge. "За да постигнат доходност над това, те или ще се нуждаят от силно поскъпване на капитала си от тук нататък (т.е. дефлационен шок), или ще трябва да понесат много рискови рейтинги и да купуват инструменти в висока доходност, за които да се надяват, че ще постигнат инвестиционен рейтинг."