По време на валутната търговия в петък сутринта щатският долар умерено поевтинява спрямо еврото, британската лира и японската йена.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес се понижава с 0,28%, колкото и по-широкият доларов индекс на WSJ.

Към 10 часа българско време общата европейска валута поскъпва с 0,17% и едно евро струва на пазара 1,1023 долара в сравнение с 1,0997 долара в края на предишната сесия.

Британският фунт стерлинг се покачва слабо до $1,3189 за едни паунд в сравнение с ниво на размяна $1,3187 за паунд ден по-рано.

Австралийският долар днес също поскъпна - до $0,7530 от $0,7513.

Цената на американската валута спрямо японската в същото време спадна до 121,77 йени за долар срещу 122,35 йени за долар при затваряне на търговията в четвъртък.

Неотдавнашното отслабване на йената не означава, че пазарът е загубил доверие в японската национална валута, каза в петък управителят на Bank of Japan Харухико Курода.

"Желателно е обменните курсове да отразяват икономическите и финансовите основи и да останат стабилни", каза Курода по време на среща в парламента. Отслабването на йената като цяло е положителен фактор за японската икономика и цените, докато влиянието му върху всеки отделен икономически субект е различно, каза той.

По-рано тази седмица търговците оценяваха коментарите от членове на Федералния резерв на САЩ.

В понеделник председателят на Фед Джером Пауъл каза, че американската централа банка е готова да ускори темпа на повишаване на лихвите. По-късно ръководителят на Федералния резерв на Сейнт Луис Джеймс Балард, един от основните привърженици на строгата парична политика, в отговор на въпроса колко бързо трябва да действа централната банка, каза: "Колкото по-рано, толкова по-добре".