Еврото изплува от 6-седмично дъно, след информация, че Италия планира да намали бюджетния си дефицит през следващите години, предаде Reuters.

Европейската валута се повиши с 0.35% до 1.585 долара за евро, след като преди това спадна до 1.505 долара - най-ниското ниво от 21 август.

Единната валута получи известна подкрепа, след като италианският вестник Corriere della sera съобщи, че целта на Италия е постепенно да намали бюджетния си дефицит до 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2021 г.

Миналата седмица италианското правителство постави за цел дефицит от 2.4% от БВП през следващите 3 години, която е 3 пъти по-висока от тази на предишните управляващи. С този ход популистката коалиция изнерви пазарите и си навлече критики от Европейската комисия.

"Еврото се вдигна, тъй като последната информация за бюджета на Италия изглежда предизвиква покриване на късите позиции, след последното му понижение заради бюджетните проблеми", каза Коджи Фукая, президент на FPG Securities в Токио.

"Пазарът бе облекчен на фона на признаци, че може би Италия е била склонна да играе по правилата. Италианският бюджет може да се оттегли като пазарна тема, но това няма да означава, че еврото може да си върне темпото, при положение, че доларът се радва на такова предимство на доходността", добави Фукая.

Доларовият индекс спрямо кошницата от 6 основни валути е с 0.25% по-нисък при ниво от 95 288 пункта, след като достигна 95 744 пункта за една нощ, най-високото си ниво от 4 септември.

Друга валута-убежище - японската йена също поетвиня спрямо еврото, долара и австралийския долар.

Зелените пари нараснаха с 0.15% до 113.79 йени, възстановявайки се от ниската цена от 113.59 йени.

"Данните от САЩ, които ще получим по-късно днес, като непроизводствения индекс ISM и докладът за работните места в петък, ще дадат шанс да видим дали икономиката се представя в съответствие с вижданията на Фед", каза Юничи Ишикава, старши валутен стратег в IG Securities в Токио.

Според Ишикава доларът се е възползвал от скорошната слабост на еврото, но основните фактори, укрепени след увеличението на лихвения процент на Фед, са изиграли по-голяма роля в поскъпването на зелените пари.