Общата европейската валута е под натиск в понеделник, доколкото инвеститорите са се фокусирали върху последствията от проведения в неделя референдум за независимост на испанската провинция Каталуния.

В същото време доларът започна октомври с подем благодарение на увеличаващата се доходност на американски държавни облигации.

Днес сутринта доларовият индекс, отразяващ динамиката на американската валута спрямо кошница от 6 световни валути се покачва с 0,4 процента до 93,438 пункта.

Поскъпването на "зелените пари" се подкрепя от ръста на доходността държавните облигации на САЩ - тази на 10-годишните бондове се увеличава днес до 2,360 процента в сравнение с 2,326 процента в петък.

Валутната търговия в понеделник е силна ограничена - пазарите в Китай, Хонконг, Индия, Южна Корея и Австралия са затворени поради национални празници.

Еврото губи от стойността си спрямо долара 0,4 процента до $1,1759, доколкото инвеститорите с безпокойство следят за ситуацията в Испания. Обявеният за незаконен от Мадрид референдум за независимост на Каталуния премина със силно полицейска намеса и многобройни изблици на насилие.

Над 90 от гласувалите са дали положителен вот за самостоятелна държава и премиерът на Каталуния заяви, че ще обяви независимост от Испания, което ще породи не малко вътрешни и общоевропейски проблеми.

Доларът поскъпва също с 0,4 процента спрямо йената до 112,90. Въпреки че публикувани днес данни показват най-високо ниво на индекса за настроението на големите японски производители за 10 години. Това са сигнали, че японската икономика се възстановява и отново набира скорост благодарение на подобреното глобално търсене.