Щатският долар в началото на търговията в понеделник се засилва спрямо повечето основни валути поради нарастващите очаквания за предстоящо увеличение на основния лихвен процент от Федералния резерв на САЩ.

Колко ще "струва" доларът през следващите месеци

Колко ще "струва" доларът през следващите месеци

Популярността на юана ще расте в Азия, но не и в света

Към 10:30 ч. българско време общата европейска валута се понижава спрямо долара с 0,31% - до $1,1325 за евро в сравнение с $1,1360 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската се повишава с 0,17% - до 115,73 йени за долар спрямо 115,56 йени за долар при закриване на търговията в петък.

Британският фунт стерлинг в понеделник сутринта се понижи с 0,07% до $1,3580 за паунд от $1,3588 за паунд при затварянето предходната сесия.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона) , днес добавя 0,21%, а по-широкият индекс на долара WSJ - 0,12%.

Защо еврото не може да измести долара като основна световна валута

Защо еврото не може да измести долара като основна световна валута

ЕЦБ е "най-статичната" централна банка в света

Статистиката за американския пазар на труда, публикувана миналия петък, показа по-малко значителен от очакваното ръст на броя на работните места в страната през декември, но спадът на безработицата надхвърли прогнозите на експертите.

Броят на работните места в Съединените щати се е увеличил със 199 хиляди миналия месец, след като през ноември бе нараснал с 249 хиляди, безработицата спадна до 3,9% - най-ниската от февруари 2020 г., съобщи Министерството на труда на САЩ.

Експертите, анкетирани от Bloomberg, очакваха средно увеличение на броя на работните места с 450 хиляди и спад на безработицата до 4,1% от 4,2% през ноември.

Състоянието на пазара на труда в САЩ е ключов фактор за решенията на Федералния резерв относно паричната политика.

Протоколът от декемврийското заседание на ФРС, публикуван миналата седмица, показа "ястребовото" отношение на лидерите на американската централна банка.

Предимства и недостатъци на еврото

Предимства и недостатъци на еврото

Основните ползи от еврото са свързани с увеличената търговия

"Участниците в срещата като цяло отбелязаха, че предвид собствените им прогнози за икономиката, за пазара на труда и инфлацията, може да се наложи по-бързо от очакваното покачване на лихвите или по-бърз темп на нарастването му", се казва в протокола, публикуван в сряда.

Освен това в документа се отбелязва, че по време на заседанието, което се проведе на 13-14 декември, "няколко участници вярваха, че условията на американския пазар на труда до голяма степен съответстват на концепцията за пълна заетост".

Бързият напредък при възстановяването на пазара на труда в САЩ и сигналите, които можеха да се видят в протокола от заседанието на Фед през декември, предполагат, че нормализирането на паричната политика от централната банка на САЩ ще се случи по-бързо от очакваното, каза Иън Хациус, анализатор в Goldman Sachs.

Експертът смята, че Фед ще повиши основния лихвен процент четири пъти тази година и ще започне да намалява обема на активите в баланса не по-късно от юли.