Щатският долар се засилва стабилно спрямо еврото, йената и британската лира стерлинги в хода на валутната търговия в понеделник. Спрямо йената доларът се покачи до най-високото си ниво от декември 2015 година.

Днес към 10:05 часа българско време обменният курс на общата европейска валута спрямо долара падна с 0,27% до $1,0953 за едно евро в сравнение с $1,0983 за евро в края на предишната сесия.

Цената на американската валута спрямо японската скочи с 0,94% - до 123,20 йени за долар срещу 122,05 йени за долар при закриване на предишния търговски ден.

Британската лира стерлинг в понеделник сутринта се понижи с 0,15% до $1,3160 за паунд от $1,3182 за паунд в петък.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), денс сутринта нараства с 0,43%, по-широкият индекс на долара WSJ - с 0,37%.

Укрепването на долара е подкрепено от продължаващото покачване на доходността на американските държавни облигации на фона на нарастващите очаквания за ускоряване на темпа на покачване на основния лихвен процент от Федералния резерв. В момента пазарът очаква да има увеличение от 2 процентни пункта до края на тази година, отбелязва Bloomberg.

Доходността на двугодишните американски облигации в понеделник добавя 13 базисни пункта, а, десетгодишните - 5 пункта към своята доходност. Колкото по-високи са лихвените ставки по доходността на американските облигации, толкова по-привлекателна е американската валута за купувачите.

Отслабването на йената се дължи на нарастващото разминаване в политиката на Японската централна банка с другите големи централни банки, които вече започнаха да затягат паричната политика, смятат експерти от Daiwa Capital Markets.

Доходността по 10-годишните държавни облигации на Япония се повиши до 0,25% в понеделник, въпреки факта, че японската централна банка предложи да изкупува облигации от инвеститори в неограничен размер, за да ограничи увеличението на доходността.

Централната банка на Япония е насочена към доходност на 10-годишните държавни облигации близо до нула, което позволява колебания до 0,25 процентни пункта. на едната или на другата страна.