Преди повече от 2 века около високо буково дърво се заражда един от най-важните търговски центрове в света. То се намира в Манхатън и под него преди 225 години 24 търговци подписали споразумението, поставило началото на фондовата борса в Ню Йорк - една от най-старите в света.

Това се случило на 17 май 1792 година и само няколко години преди това Лондон се сдобил със свой пазар, прераснал по-късно в известната London Stock Exchange.

С подписаното споразумение включилите се в него се съгласили да търгуват само един с друг и да представляват общите си интереси пред обществото.

"По това време тези хора се занимавали с продажби и покупки, които биха били възприемани днес като суровинна търговия", обяснява специалистът по история на "Уолстрийт" Питър Аш, цитиран от Time.

Споразумението, известно с наименованието Buttonwood Agreement, имало за цел да въведе нови правила след финансовата криза от същата година, при която заради липса на изисквания и на гаранции на пазара, редица сделки пропаднали.

Паниката тръгнала от спекуланта Уилям Дюър, който взел сериозни заеми, за да сключи колкото се може повече споразумения.

"Той е залагал, че пазарът ще тръгне надолу, когато останалите очаквали нещата да се случат в обратна посока", обяснява икономическият историк Робърт Райт и допълва, че в крайна сметка Дюър останал без никакви пари.

Тогава той спрял да изплаща дълговете си, а останалите търговци започнали да се питат кой му е давал заеми и ще покрие ли някой задълженията му. По думите на Райт ситуацията била подобна на фалита на Lehman Brothers, довел до световната финансова криза отпреди няколко години.

Подобно на тогава и през 1792 година хората се паникьосали и започнали да продават. И колкото повече продавали, толкова повече цените падали, а кризата на пазара се задълбочавала.

Така се появило споразумението под дървото в Манхатън, което имало за цел да възстанови доверието и да окуражи хората да започнат да инвестират отново.