Въпреки че множество инвеститори в злато се притесняват от скорошното затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв, германците все още купуват, пише Bloomberg.

През първото полугодие на 2021 г. търсенето на физическо злато в Германия, традиционно най-големият купувач в Европа, достига най-високите си нива от поне 2009 г., сочат данни на World Gold Council. Покупките от други западни пазари също са високи, но германците особено много наливат пари в ценния метал като защита срещу инфлацията. Дилърите казват, че бизнесът остава добър.

"Имаме дълга история на опасения от инфлацията в нашето ДНК. Сега рискът се покачва", казва Рафаел Шерер, управляващ директор в дилъра Philoro Edelmetalle, който бележи 25% ръст на продажбите спрямо вече силната 2020 г. "Прогнозата за ценните метали е добра", казва той.

Любовта на германците към златото произлиза от хиперинфлацията по време на Ваймарската република преди век. Миналия месец отварянето на икономиката помогна на инфлацията в Германия да се покачи до най-високото си ниво от десетилетие. Отрицателните лихви в Европа също правят златото по-привлекателно, казва той. Германската крайнодясна партия AfD също се възползва от ситуацията и плаши германците в опит да набере гласове преди изборите следващия месец.

Така през първото полугодие на 2021 г. търсенето на кюлчета и монети в Германия нараства с 35% спрямо предходните шест месеца, спрямо 20% ръст за останалата част от света.

От началото на юни обаче цените на златото паднаха с почти 7%, след като пазарите се готвят Фед да обяви затягане на парчината политика. Трейдърите гледат внимателно към срещата в Джаксън Хоул тази седмица за сигнали. На Стария континент Европейската централна банка все още мълчи за подобен ход, което може да подкрепи търсенето на злато в Германия и региона дори и цените да паднат отново.