Изглежда близо тридесетгодишният период на подем на пазара на облигации е към своя край. От Bloomberg изчисляват, че техният индекс, отразяващ промените на пазара - Barclays Global Aggregate Total Return Index, е изгубил 4% през ноември и е паднал до най-ниската си стойност от пускането си през 1990 година.

Факторите, като състоянието на икономиката на САЩ и победата на изборите на Доналд Тръмп, включително обещанията за орязване на данъците и инвестиции от 1 милиард долара в инфраструктура, накара инвеститорите да обърнат гръб на дълговите ценни книжа, които в момента предлагат рекордно ниска доходност.

На фона на очакванията за решение на Федералния резерв за увеличаване на лихвите, както и за по-малкия интерес на централните банки за купуването на държавни ценни книжа, инвеститорите се отдръпнаха от пазара на облигации.

За първите две седмици след изборите в САЩ те са изтеглили 10,7 милиарда долара от средствата си, вложени в американски книжа, което отчете най-големия срив от 2013 година насам.

Ситуацията на световните пазари коства на Bloomberg индекса 1,7 трилиона долара от стойността му през ноември, което също е рекорден спад само месец, след като световните капиталови пазари отчетоха ръст от 635 милиарда долара.

Снимка 265618

Източник: Bloomberg.com