На фона на реториката, идващата от водещите централни банки по света, които през последните месеци отново се впуснаха в политики на количествени улеснения (в лицето на Европейската централна банка) и понижаване на основните лихвени проценти, включително и още по-дълбоко в негативна територия, в документ, публикуван от Нидерландската централна банка, се посочва, че златото е активът, който може да помогне за възстановяването на финансовите системи в период на следваща криза.

В какво да инвестираме преди наближаващата криза?

В какво да инвестираме преди наближаващата криза?

Хората, вложили в злато през 2000 г., днес ще са получили 700% доходност

"Акциите, облигациите и другите ценни книжа - съществува риск пред всички тях... Ако цялата система се срине, златото представлява активът, с който можем да започнем отново. Златото гарантира сигурността на счетоводните баланси на централните банки", се посочва в статията, озаглавена "Златните запаси на Нидерландската централна банка", която беше цитирана в социалните мрежи от основателя на Commodity Discovery Fund Вилем Миделкооп.

Становището на финансовата институция контрастира с позицията на други международни организации. Неотдавна например Международният валутен фонд излезе с критичен доклад за златния резерв на Германия от средата на XIX в., който, според фонда, е довел до нестабилност в глобалната финансова система по света.

Няколко причини да си купите злато

Няколко причини да си купите злато

От началото на годината металът е поскъпнал със 17%. И цената му продължава да расте

Текущите данни на Международния валутен фонд показват, че Нидерландската централна банка в момента разполага с 615 тона (15 хил. кюлчета) злато, повечето от които се съхраняват в Амстердам, Великобритания и Северна Америка. Паричната стойност на златните резерви на банката е повече от 6 млрд. евро.

Някои анализатори спекулираха, че Нидерландската централна банка се подготвя за финансов катаклизъм, тъй като в края на миналата седмица порталът Dutch News посочи, че част от резервите ѝ, намиращи се на собствена територия, вече биват преместени за съхраняване в новия паричен център на финансовата институция, намиращ се във военните обекти в Цайст. Според официалната информация, публикувана от банката, до този ход се е стигнало, тъй като те са искали централата ѝ да стане по-отворена за публиката, като съхраняването на златото в нея би затруднило това.

Заради търговската война: Китай добави над 100 тона злато към резервите си

Заради търговската война: Китай добави над 100 тона злато към резервите си

Търсенето на ценния метал достига 3-годишен връх заради притесненията за световната икономика

Същевременно Нидерландската централна банка погледна и към криптовалутите, като наскоро посочи, че "компаниите, които предлагат обменни услуги между криптовалути и конвенционални пари и тези, които осигуряват криптопортфейли, трябва да се регистрират в банката."

Акцентирането върху златото от страна на Нидерландската централна банка не е изолиран случай. Наскоро стана ясно, че от декември миналата година Китайската централна банка е увеличила златните си резерви с повече от 100 тона, а по-рано през тази година Русия, която е една от страните с най-големи запаси от благородния метал в централната си банка, е закупила над 145,5 тона от него.