Правителството на Италия е готово да отиде на някакви отстъпки пред Еврокомисията в Брюксел, за избегне финансовите санкции на ЕС. Планираният дефицит в бюджета на страната за 2019 г. "почти сигурно" ще бъде намален от 2,4% до 2,2% спрямо брутния вътрешен продукт, пише вестник il Messaggero, без да посочва източниците си за тази информация.

В понеделник вечерта премиерът Джузепе Конте, вицепремиерите Луиджи Ди Майо и Матео Салвини, заедно с финансовия министър Джовани Триа са провели среща, за да обсъдят различни сценарии. В съвместното заявление се казва, че бюджетът "не трябва да се свежда до знака след запетаята". Но както твърди изданието, правителството е убедено, че бюджетът " не си струва война с ЕС".

По информация на вестника, правителството планира да започне преговори, като предложи прехвърлянето на 3,6 млрд. евро разходи за повишаване на пенсиите и помощи за социално слабите и към инвестиции, които ЕК не счита за дефицит, за да подкрепи ръста на икономиката. Ако този вариант не устройва Брюксел, то тези средства могат да бъдат използвани за намаляване на бюджетния дефицит за догодина.

ЕС досега не е връщала национален бюджет, но това може да се промени

ЕС досега не е връщала национален бюджет, но това може да се промени

Упорството на Рим може да накара Брюксел да предприеме този ход

Заедно с това, източници на Reuters от правителството, твърдят, че целевият дефицит в бюджета за следващата година може да бъде понижен до 2% от БВП. Именно това ниво на дефицита Европейската комисия определи като максимално допустимо за Италия, отчитайки сегашното състояние на нейната икономика.

По-рано ЕК отклони Бюджет 2019 на Италия, предвиждащ дефицит от 2,4% от БВП, тъй като това нарушава правилата на ЕС и заплашва увеличаването и на без това голямото дългово бреме на страната. Миналата сряда Брюксел обвини Рим в сериозно несъответствие на бюджета с правилата на ЕС и заплаши с Италия с финансови санкции, които могат да бъдат до 0,2% от БВП.

Защо Италия може да бъде епицентърът на следващата финансова криза?

Защо Италия може да бъде епицентърът на следващата финансова криза?

Много от съставките вече са налице