Годината бързо и сигурно върви към своето преполовяване. В среда на изключителна динамика и нови рекорди за световните борсови индекси, ще погледнем кои са били най-печелившите класове активи, в които е трябвало да инвестирате в началото на годината.

Това ще направим, като сравним, в колко се е превърнала инвестиция от 10 000 лева в различните типове активи. Инвестиционните алтернативи, които ще разгледаме, са в няколко основни направления:

Инвестиции на фондовите пазари

На БФБ

Има начин инвеститорите да следят представянето на SOFIX, благодарение на сравнително младия индексен фонд базиран на него - в лицето на Еxpat Bulgaria Sofix. Акциите на фонда са поскъпнали със 7.4% от началото на годината, което е едно не лошо представяне. Или 10 000 лева инвестиране в началото на годината в индексния фонд, базиран на SOFIX, биха се превърнали в 10 740 лева.

На щатския пазар

За сравнение широкият щатски индекс S&P 500, който е барометър за световните борси се е повишил с 6.5% за посочения период. Или инвеститор заложил на него, би имал 10 650 лева към днешна дата. Тоест инвестицията на БФБ е била по-добра от тази алтернатива.

На всички пазари

Далеч по-добре се е представял индексният фонд Vanguard Total World Stock, следящ представянето на водещите световни пазари. Той е донесъл на инвеститорите доходност от 10.5% от началото на годината. Или нашите 10 000 лева, биха се превърнали в 11 500 лева.

В Депозити

Лихвите по депозитите се задържат около рекордно ниски нива. При годишни лихви по депозитите в границите на около 1 процент, то 10 000 лева за срок от около пет месеца месеца едва ли са се превърнали в повече от 10 040 лева. Сумата най-вероятно ще е по-малка, с отчитане на таксите по поддържане на сметката.

В Имот

В свята на ниски и дори отрицателни лихви по депозитите в Европа, инвестицията в недвижим имот започва да изглежда все по-логична. Дали обаче вече не сте "изтървали влака"? Предстои да видим...

Това което можем да кажем със сигурност е, че след един добър ръст в рамките на 10-15% през изминалата година, цените на имотите продължават с повишението си и през първите месеци на новата година, но значително намаляват темповете си.

Наблюдава се леко повишение в офертните цени от нови около пет процента от началото на годината. Когато към това добавим и доходността от наем на среден имот в столицата от близо 5% (ако не е по-голям от тристаен апартамент), то вашите 10 000 лева, биха се превърнали на хартия в близо 10 650 лева към днешна дата и ако можехте да материализирате инвестицията си.

Злато

Големият печеливш през първото тримесечие на тази година, подобно на миналата - бе златото. За близо петте месеца от началото на 2017-та, златото добави 8.7% към стойността си. Или нашите 10 000 лева, биха се превърнали в 10 870, ако ги бяхме инвестирали в злато.

Доларът

Ако сте си държали парите в долари, то сте отбелязали загуба от 6.1%, следствие на поевтиняването му спрямо еврото, съответно спрямо лева. Или казано по друг начин, вашите 10 000 лева, вече са станали 9 390 лева.

Дружества, инвестиращи в земеделска земя

Една диверсификационна алтернатива е дружество със специална инвестиционна цел, инвестиращо в земеделска земя. До голяма степен представянето на тези дружества е обвързано с движението в цената на земеделската земя (макар и не на 100%).

Ще вземем едно от най-популярните такива дружества и компонент на Sofix - Адванс Терафонд. Акциите на компанията, която между другото е и един от най-тежките компоненти в SOFIX, са поскъпнали с близо 6.3% от началото на годината, или нашите 10 000 лева са станали 10 630 лева.

Ако сте ги поверили на Бъфет

Възможно е да сте се доверили на Бъфет и управлявания от него фонд - Berkshire Hathaway Inc. Разбира се акциите "клас В", защото другите са доста над разполагаемия ви капитал (с цена от стотици хиляди долари за една акция клас А).

Фондът на Бъфет не се е представял много добре от началото на годината, като е донесъл на инвеститорите доход в размер малко над 1%. Или 10-те хиляди лева са превърнати в 10 100 лева.

Индексът на милиардерите инвеститори

Възможно е да поверите средствата си под "управлението" на някои от най-известните инвеститори в света. Има много начини и индексни фондове, с които да направите това.

Ще разгледаме обече индексът Ibillionaire, който следи представянето на най-известните и богати инвеститори. От началото на годината, следващите го, са реализирали доходност от 12%. Или нашите 10 000 лева са станали 11 200 лева към днешна дата.

Инструменти с фиксиран доход

Един глобален фонд инвестиращ в подобни инструменти с фиксиран доход е iShares Barclays Aggregate Bond Fund. Определено можем да кажем, че той се е представял не особено зле от началото на годината с доход от 1.9% за посочения период. Или 10 000 лева са се превърнали в 10 190 лева към днешна дата.

Биткойн

И големият джакпот, щяхте да сте изтеглили, ако в началото на годината бяхте инвестирали в биткойн. В този случай, вашите 10 000 лева, щяха вече да са се удвоили и да са станали близо 20 000 лева.

Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на финансови инструменти. Миналото представяне на един актив, не е гаранция за бъдещето му такова.