Как биха изглеждали инвестициите Ви, ако се опитвате да таймирате пазарите по един най-добър от историческа гледна точка начин? Сега ще се опитам да отговоря на този въпрос.

Разбира се, още от началото трябва да направя една уговорка, че историческото представяне на един актив не е гаранция за бъдещото му такова. Така че не вземайте инвестиционни решения само и единствено въз основа на по-доброто, или по-лошото представяне на различните активи през различните месеци на годината.

Какво означава да се таймира пазарът?

Това е популярен на Запад инвестиционен термин. Всъщност, да не се опитвате да "таймирате" пазара, е нещо което много пазарни експерти ще Ви препоръчат.

Да се "таймира" пазара на практика означава, да се опитвате да отгатнете най-добрия момент за влизане или излизане от една позиция, най-често на база на историческото й представяне.

В основата на това, експертите да не препоръчват тази стратегия, стои схващането, че трябва да търгувате дългосрочно и по тренда. В допълнение таймирането изисква съществен опит, наблюдения, познания и дисциплина от страна на инвеститорите, за да не попаднат в капана на "вечната загуба" или емоционалната обвързаност.

И все пак, всяка една инвестиционна стратегия е добра, стига да изкарва пари на инвеститорите. А това до голяма степен зависи от правилното й прилагане в подходяща за нея среда.

Какъв по-добър момент от това инвеститорите да се опитат да "таймират" пазара от края, или началото на годината?

Ето как изглежда една инвестиционна времева карта на база на месеците на годината и историческото представяне на различни класове активи:

Ноември 

Започваме с предстоящия месец. Като цяло той е добър за щатския пазар, а в исторически план е носил положителен доход за инвеститорите през 45 години и загуба - в 23. Средният доход през единадесетия месец на годината е бил позитивен, в размер на 1.39%.

Добрата новина е, че ноември маркира по-добрия шестмесечен период за инвеститорите, със среден доход (през следващите шест месеца) от 7.1% за инвеститорите в S&P 500 от 1950-та година, спрямо едва 1.4% за периода май-октомври.

Казано по друг начин инвеститорите трябва да започнат да се оглеждат за подходящи инвестиции, предвид на традиционно добрите декември и януари, известни с така нареченото "новогодишно рали" по традиция.

Ако погледнем към БФБ обаче, ноември, заедно с октомври, са едни от най-лошите месеци на годината със средна загуба от над 2%. Месецът може да предоставя изключително добри възможности за подбор на акции на родния капиталов пазар, предвид на това, че предстоят двата най-добри месеца в годината за SOFIX - декември и януари. Те се отличават със средно повишение от над 6% през годините.

Декември и януари

Тези два месеца вървят ръка за ръка, защото маркират края на годината и предстоящия на финансовите пазари "януарски ефект", който както вече споменах важи с пълна сила и на БФБ.

Средната годишна доходност за широкия щатски индекс е 1.53% ръст през декември, като печелившите първи месеци на годината са били три пъти повече от губещите. Въпреки термина "Януарски ефект", оказва се, че първия месец на годината е бил по-слаб от последния в исторически план - със средно повишение от 0.8% и 40 печеливши години, при 28 години със загуби. Мястото, където определено спекулантите трябва да са през последния и първия месец на годината е БФБ. В края на годината големите институционални инвеститори "отчитат доходността си за годината", така че са склонни да купуват притежаваните от тях позиции и да вдигат цената им. Първият месец на годината традиционно е много силен за БФБ. Ако искате да погледнете към други активи, то може да погледнете и към среброто. Исторически, първата седмица на януари, заедно със средата на юни, се сочат като най-добрите моменти за покупки на метала.

Инвеститорите на валутните пазари могат да погледнат към еврото, което традиционно има навика да се представя силно спрямо долара в края на годината. Всъщност, доларът често е губещ спрямо повечето основни валути през последния месец на годината.

Поглеждайки към кратката история на криптовалутите и случилото се през изминалата година, то декември и януари, могат да са добър момент за инвестиране на малка част от портфейла в тях. Особено предвид на силната им корекция. Не повече обаче от 10-15% от капитала!

Февруари

Февруари е къс, волатилен и неутрален. За щатските пазари това се превежда като нулево средно изменение с 39 години на повишение и 29 - на спад. Всички помним какво се случи този февруари на пазарите...

За БФБ вторият месец на годината също е разнопосочен. Често след периоди на силни ръстове през предходните два месеца, инвеститорите виждат известна корекция на пазара.

Февруари може да се разглежда като период на изчакване от инвеситорите купили в края на годината акции, или метали в началото на годината, за прибиране на печалби, ако има такива...

При по-сериозна корекция на индексите, инвеститорите които са закъснели с покупките, могат да използват момента да допълнят портфейлите си.

Март

Март е от добрите месеци за пазарите. Средното повишение на щатските индекси е 1.1%, като печелившите месеци са 43, спрямо 25 със загуба. Имайте предвид, че март слага края на финнансовата година в Япония, така че може да има доста възможности свързани с японски акции, или японска валута. Традиционно март е добър и за инвеститорите на БФБ, особено след по-волатилен февруари, когато е регистрирана корекция.

Април

Четвъртият месец на годината се приема като последния добър месец за щатските пазари, преди настъпването на пролетта и лятото. Вече споменахме за ефекта "продавай през май и си почивай". Иначе щатските индекси бележат отлично представяне от 1.34%, както 47 години на повишения през този месец и 21 с понижения.

На БФБ е напълно противоположна тенденцията. Инвеститорите е добре да се ориентират към покупки, предвид на два фактора - изключително добрите летни месеци за пазара, в лицето на юли и август и по-добрия шестмесечен период за БФБ, който напълно противоположно на тенденциите на Запад е - май-октомври.

Май

Инвеститорите, които не са продали на щатските пазари през април, обикновено гледат да направят това през петия месец на годината. Това предопределя и доста слабото представяне на щатските индекси през този месец, в размер на 0.16%. Месецът е относително волатилен, като повишения са регистрирани през 40 години, а загуби - през 28.

На БФБ тенденциите са противоположни, като инвеститорите започват да се подготвят за събранията и годишните дивиденти, традиционно гласувани през юни.

Зa периода май-октомври, индeĸcът нa cинитe чипoвe ЅОFІХ ce e пoвишaвaл cpeднo c 11.1%. Зa cpaвнeниe cpeднoтo гoдишнo пpeдcтaвянe нa пoĸaзaтeля e oĸoлo 10% oт нeгoвoтo cъздaвaнe пpeди близo 16 гoдини.

Cpeднoтo пpeдcтaвянe нa индeĸca зa пepиoдa нoeмвpи-мaй e дaлeч пo-cĸpoмнo, в paзмep нa 7.2%.

Юни, юли и август

Определено инвеститорите биха искали да са на БФБ през тези месеци. Въпреки ниската ликвидност и слабата търговия през тези месеци, годишните събрания и гласуваните дивиденти, често водят до сериозни повишения на SOFIX.

Следващата година ръстът може да се подсили и от фактът, че е нечетна година. Статистиката сочи, че от cъздaвaнeтo на SOFIX пpeз 2000-тa гoдинa дo мoмeнтa, индeĸcът нa cинитe чипoвe ce пoвишaвa cpeднo c 34.3% в нeчeтни гoдини. Зa cpaвнeниe в чeтни гoдини, тoй e дoбaвял eдвa 8.15% ĸъм cтoйнocттa cи.

Слаби са тези месеци за щатските пазари, по традиция, със средни изменения от -0.1, 0.89 и -0.27%. Все още е в сила правилото "продавай през май и си почивай".

Иначе, инвеститорите имат още една възможност да влязат в сребро, или злато, през първата половина на месеца, когато традиционно металите бележат дъна.

Септември

Деветият месец на годината, по традиция маркира началото на бизнес-сезона. Това е най-лошия месец в годината за щатските пазари, със средна загуба от 0.64% през него. Това е и единственият месец в годината, когато индексът е регистрирал повече загуби, отколкото ръстове.

На БФБ септември е неутрален, като по-често се бележат ръстове, отколкото загуби. Това е и месеца, който често маркира края на позитивните настроения на пазара и преди два от най-лошите месеци в годината.

Октомври

Както вече загатнах, десетият месец на годината е един от най-волатилните за финансовите пазари. Черният понеделник от 1987-ма година се случва именно през октомври. Този октомври пък, видяхме изключително силните загуби за щатските индекси, като Dow Jones загуби над 800 пункта от стойността си само за сесия.

По отношение на родния капиталов пазар, октомври е един от най-лошите месеци, със средна загуба от над 1.5%.

Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи на БФБ, или на международните финансови пазари.