Преди близо век журналистът Наполеон Хил се заел с мисията да разкрие и документира стратегиите, използвани от най-заможните и най-успешните бизнесмени в Америка. Той проучил над 500 милионери за период от 20 години, а изследването му намерило място в бестселъра „Мисли и забогатявай" ("Think and Grow Rich"). В книгата Хил споделя „тайната за печелене на пари" в 13 принципа.

Десетият от тях - „мистерията на преобразуващия секс" - прави предположение, че любовта, романтиката и сексът са критични фактори в определянето на нечий успех и богатство, разказва изданието BusinessInsider.

Хил пише, че желанието за секс е най-могъщото от всички човешки желания.

„Когато е впрегната и пренасочена сред други линии, тази мотивираща сила поддържа всички атрибути на острота на въображението, смелостта и т.н., които могат да бъдат използвани като мощни творчески сили в литературата, изкуството или в която и да е друга професия, разбира се, включително и увеличаването на богатство..."

„Любовта, романтиката и сексът са емоции, които са способни да тласкат мъжете към висотите на огромни постижения... Когато са комбинирани, тези три емоции могат да вдигнат някого до висотата на гениалността".

Хил прави и някои дръзки твърдения: „мъжете, които са постигнали най-големи успехи, са мъже със силно развита сексуална природа" и „мъжете, които са събрали голямо богатство... са били мотивирани от влиянието на жена".

Макар този принцип да изглежда малко пресилен, има какво да се каже за връзката между това да имаш подкрепящ партньор до себе си и да постигаш финансов успех. Това е идея, която добива все по-голяма приложимост - 78 години по-късно.

„Най-важният избор в кариерата, който ще направите, е това за кого ще се ожените", казва главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг, чието нетно състояние е оценено на 1.1 млрд. долара, по време на конференция на IGNITION в Ню Йорк през 2011 г.

Подобни твърдения са подкрепени и от проучване. Изследване, проведено от Британи Соломон и Джошуа Джаксън от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, показва, че да имаш съвестна половинка може значително да повиши заплатата ти.

„С всяко увеличение на стандартното отклонение в добросъвестността на съпруга, е вероятно служителят да печели с 4,000 долара повече на година", пише Business Review.

„Служител с изключително съвестна половинка е 50 % по-вероятно да получи повишение, отколкото служител с изключително недобросъвестен партньор".

Това е така, защото добросъвестните съпрузи са склонни да позволяват на партньора си да се фокусират повече върху кариерата си. Хората с такива половинки като цяло се чувстват по-доволни от брака си и липсата на стрес и драма вкъщи им позволява да вложат повече емоционална и физическа енергия на работа, заключават изследователите.