Ниските цени на петрола изпънаха нервите на правителствата в държавите, които произвеждат суровината. Мексико, 11-тата най-голяма производителка в света, не е изключение. Но благодарение на политиката си през последните две десетилетия, страната ще получи утешителна награда, пише Bloomberg.

Мексико ще получи средства от ежегодната си "застраховка" - и това се случва за едва четвърди път през последните 20 години. Според източници на агенцията за 2020 г. сумата възлиза на $2,5 млрд. Иронично, печалбата идва в момент, в който сделката в рамките на OPEC+, от която страната излезе по-рано тази година, е под заплаха заради спор за нивата на добив.

През последните две десетилетия Мексико си гарантира приходи от петрол чрез опции, които купува от малка група инвестиционни банки и петролни компании в смятаната за най-голяма - и най-добре пазена - годишна петролна сделка на Уолстрийт. Именно този ход даде възможност на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор да изостави картела, като същевременно предпази страната си от спада на цените на черното злато.

Плащането идва в момент, в който правителството отчаяно се нуждае от свежи средства.

Тазгодишният хедж изтече по-рано тази седмица: програмата върви ежегодно от 1 декември до 30 ноември. Правителството все още не е съобщило каква е точната сума, но според анализ на финансови данни от по-рано тази година, може да се пресметне, че сумата е над $2 млрд.

Правителството заяви по-рано пред депутати, че си е гарантирало приходи в бюджета при цена от петрола от $49 за барел чрез микс от опции и фонда за стабилизиране на приходите. Обичайно, фондът гарантира долар-два от цената на един барел. Ако приемем, че Мексико е хеджирала при $45-$47 за барел, то плащането е над $2 млрд.

През април президентът заяви, че страната може да получи и $6 млрд., ако цените останат толкова ниски. През последните седмици обаче те се възстановиха и днес са над $45.

Пазарните операции предпазваха Мексико при всеки спад през последните 20 години. Страната получи $5,1 млрд., когато цените се сринаха през 2009 г., $6,4 млрд. през 2015 г. и още $2,7 млрд. през 2016 г.

Пут опциите дават право на страната да продава петрол при предопределена цена. Така Мексико се радва на всички приходи при рали, но получава и сигурност от долната граница.