Световните петролни гигнати като Съединените американски щати, Русия и Саудитска Арабия, които управляват пазара на "черното злато" и приковават вниманието на трейдърите със своите решения, от неделя имат неочаквана компания: провинция с население от по-малко от 5 милиона души в Западна Канада, пише Bloomberg.

Албърта помогна за ралито на петрола в понеделник, след като премиерът Рейчъл Нотли обяви, че производителите трябва да намалят добива си с 325 000 барела на ден от следващия месец. Това е повече от добива на три от 15-те страни членки на Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) - Екваториална Гвинея, Габон и Конго.

Катар напуска ОПЕК от 1 януари 2019 година

Най-големият световен износител на газ напуска ОПЕК

Ходът не е политическа, а "техническа и стратегическа" промяна

Повечето от петрола, който се произвежда в Албърта, е предназначен за САЩ - най-големият в света потребител. Съобщението дойде едва часове, след като Русия и Саудитска Арабия постигнаха споразумение да продължат сделката си по управление на добива и цените и през 2019 година, пращайки WTI с 5,4 процента нагоре, а на Брент с 5,2%.

Петролът се върна на цена над $62 за барел

Петролът се върна на цена над $62 за барел

Катар напуска ОПЕК, САЩ и Китай договориха примирие в търговската война

Канада е петият най-голям производител на петрол в света, като по-голямата част е в петролните пясъци в Албърта. Enbridge Inc. и TransCanada Corp. управляват тръбопровод, който пренася петрола до Кушинг, Оклахома.

Наскоро производството подскочи до нива, които надвишават капацитета на тръбопроводите и рафинериите, частично и заради политически спорове около увеличаването на капацитета. Това предизвика пренасищане в Албърта.

Колко печелят бензиностанциите от всеки литър заредено гориво? Говори Валентин Златев

Колко печелят бензиностанциите от всеки литър заредено гориво? Говори Валентин Златев

Цените ще поевтинеят още съвсем скоро, заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация и директор на "Лукойл България"