Плановете на Марио Драги за прощален кръг от стимули, преди да подаде оставка като президент на Европейската централна банка, създават повече интриги от обикновено.

Въпреки че е широко очаквано ЕЦБ да понижи лихвения си процент на заседанието си следващия месец, остава неопределеност около въпроса за възобновяване на покупките на активи. Инвеститорите се опитват да преценят какво по размер количествено облекчение (QE) е необходимо за икономиката на еврозоната, колко облигации регулаторът може да купи, преди да изтече доброволно определените лимит.

И дали членовете на управителния съвет на централната банка на еврозоната ще решат да оспорят твърдението на Драги, че е готов да преодолее тези ограничения, ако е необходимо, пише Bloomberg.

Какво оставя Драги на своя наследник?

Какво оставя Драги на своя наследник?

И с какви инструменти ще разполага той

В резултат на това пазарите са в неведение по отншене един от основните монетарни инструменти, достъпни за подкрепа на икономиката на еврозоната. А тя се бори със забавяне, причинено главно от външни фактори, като търговското напрежение в света и Brexit. Много зависи от това дали Драги, чийто наследник ще бъде Кристин Лагард от 1 ноември, иска да вземе силни решения малко преди да напусне поста си.

Повечето анализатори прогнозират, че на срещата на 12 септември ЕЦБ ще намали депозитния процент с 10 базисни пункта до минус 0,5%, присъединявайки се към текущата вълна на глобално облекчаване на паричната политика.

Само през последните няколко седмици лихвените проценти понижиха Федералният резерв на САЩ и централните банки на големи икономики като Русия, Австралия, Южна Корея, Бразилия, Индия, Индонезия и Южна Африка.

Междувременно очакванията за QE в еврозоната се различават значително. В момента пазарът залага в цените нови стимули, вариращи от около 100 милиарда евро до 200 милиарда евро, заяви инвестиционният директор на Axa Investment Managers Алесандро Тентори.

Банка ABN Amro очаква покупка от 70 милиарда евро на месец за девет месеца. Инвестицонната банка Morgan Stanley прогнозира QE от 45 или 60 милиарда евро, на месец за поне една година. Goldman Sachs изчислява, че ЕЦБ ще харчи общо за количествени облекчения до 300 милиарда евро.

Някои анализатори очакват покупката на облигации да бъде обявена едновременно с намаляването на лихвата, докато други прогнозират QE със закъснение. От UBS казват, че не смятат новите покупки на активи от страна на ЕЦБ за решен въпрос.