Най-новият пакет стимули на Марио Драги означава, че неговият наследник няма да се изправи пред същата трудна ситуация, в която се оказа настоящият президент на Европейската централна банка в самото началото на мандата си, коментира Bloomberg.

Италианецът бе принуден да намали лихвените равнища едва три дни след встъпването му в длъжност - и едва четири месеца след предходното увеличение, направено от предшвественика му Жан-Клод Трише. Този ход, заедно с друго намаление пет седмици по-късно, предвести безпрецедентен цикъл на облекчаване, който да предотврати дефлацията

"Икономиката е в затруднение и базовата инфлация упорито остава ниска, така че предприетите мерки бяха необходими", казва Кен Уотър, икономист в IHS в Лондон. "Следващият гуверньор, ще бъде ограничен до известна степен, но вероятно ще бъде ограничен правилен ход, предприет от ЕЦБ, а не погрешен".

ЕЦБ приключи количественото облекчаване през декември и бе на път да започне да повишава лихвените проценти още през септември, докато този план не бъде осуетен от икономическия спад в региона. Вместо това Управителният съвет обеща още един кръг от заеми за банките и обеща да запази свръхниските разходи за заеми поне до края на годината.

Докато тази позиция означава, че Драги никога няма да повиши лихвените проценти като президент на ЕЦБ, това може също да означава, че неговият наследник няма да трябва да ги намалява веднага.

Драги ще завещае икономика, която все още се бори да поддържа здравословно ниво на инфлацията и изчерпан инструментариум за парична политика, с който да бъде отговорено на бъдещите заоблачавания в икономиката и кризи. Сегашният президент въведе нови инструменти за стимулиране на растежа и насърчаване на кредитирането - от негативните лихвени проценти до количественото облекчаване, което той използва до пълно изчерпване.

Както и при Драги, вероятно следващият президент ще бъде избран измежду настоящите членове на Управителния съвет. Това означава, че с каквото и положение да се сблъскат, те ще са имали голяма роля в създаването му. В крайна сметка, самият Драги - като управител на Банката на Италия - подкрепи увеличенията от 2011 г., които накрая трябваше да обърне.

Единственото силно оръжие срещу следваща криза ще са електронните пари

Единственото силно оръжие срещу следваща криза ще са електронните пари

Въвеждането на двойна парична система ще позволи на централните банки да навлязат в дълбоко отрицателна лихвена територия, смятат от Международния валутен фонд