Китай планира да забрани на местните компании, които събират и обработват значително количество потребителски данни, да се търгуват на борсите в Съединените американски щати, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници.

Информацията е била съобщена от местния регулатор на някои компании и международни инвеститори през последните седмици. Забраната ще важи за тези, които разполагат с "чувствителна" информация, като засега не е ясно къде ще бъде теглена чертата. Един от примерите обаче е, че фармацевтичните компании няма да имат проблем с набирането на капитал от САЩ. Със сигурност със забрана ще се сдобият тези, които работят в областта на интернет технологиите, телекомуникациите и образованието.

Новите правила ще дадат на Пекин повече контрол върху сложната корпоративна структура на най-големите технологични компании в Китай, която те използват, за да заобиколят правилата за чуждестранни инвеститори.

Регулаторът отказва коментар.

Според новите правила Китай ще създаде и механизъм, според който компаниите ще трябва да получават официално одобрение за плановете си за листване от комисии, в които участват представители на няколко министерства.

Планира се новите правила да влязат в сила през четвъртото тримесечие.