Благородните метали са най-големите "печеливши" на пазара от началото на 2020 година, като те успяха да привлекат вниманието на инвеститорите като безопасни активи в момент, в който фондовият пазар и други основни суровини претърпяха тежки сривове.

Може да се каже, че златото е на първо място сред тях, като за шестте месеца на годината кюлчето поскъпна с над 17%. През миналата седмица металът достигна пик, невиждан от 2011 година насам. Цената му мина границата от 1800 долара за тройунция и продължи пътя си нагоре.

Повече от доброто представяне на златото накара някои анализатори на пазара да представят още по-големи очаквания за него. Според експертите от Goldman Sachs то може да стигне за първи път в историята си 2000 долара за тройунция в рамките на следващите 12 месеца, пише сайтът OilPrices.

Среброто е вторият най-добре представящ се основен актив от началото на годината и също вторият, който е на положителна територия за този период. Досега той е добавил 1,99% към стойността си.

През миналата година паладият покори много върхове и се превърна в метал, по-скъп от златото. 2020 година обаче се оказа не толкова успешна за него, като той е първият сред губещите активи. От началото на годината той е загубил 0,10% от стойността си.

След него с 2,35 и 7,85 на то надолу са съответно медта и оловото. От благородните метали за разлика от златото и среброто платината разочарова с представянето си. Досега тя е изгубила 14,19% от стойността си.

Безспорно обаче най-губещите основни суровини от началото на 2020 година са тези в енергийната сфера. Именно този сектор е най-губещият в индекса S&P 500 от началото на годината. Компаниите от индустрията в него са се сринали с общо 35,3 на сто.

Конкретно природният газ, въглищата и петролът са поевтинели с над 20 на сто от началото на януари насам. Най-значителен е сривът на черното злато - с 35,69 на сто. През отчетения период американският петрол постигна друг негативен исторически рекорд. В края на април той падна под 0 долара за барел за първи път в историята в резултат на срива в търсенето и на изчерпването на капацитета за съхранение в САЩ.

Снимка 488323

Източник: OilPrices