През втората половина на 2019 г. ръстът на кредитите за търговските и индустриалните предприятия в САЩ е достигнал 1,6% на годишна основа до 2,4 трлн. долара, показват данни на Федералния резерв, предаде Zero Hedge. Кредитирането за търговски недвижими имоти е постигнало почти незабележим растеж през същия период.

"Забавянето на растежа на кредитите за търговските и индустриалните компании през 2019 г. е пряко следствие от индустриалната рецесия, която се задълбочи във втората половина на годината", пишат от Zero Hedge. "Заемите за търговските и индустриалните предприятия бързо спаднаха през миналата година и напоследък тенденцията се обърна към контракция."

Според експертите доверието на бизнеса се е сринало след ръста си от началото на есента, когато се очакваше постигане на прогрес по отношение на търговското споразумение между САЩ и Китай. "Търговията, разбира се, оглавява списъка с фактори, които ще оказват влияние върху показателя, но и изборите ще дадат своя принос за несигурността на средата през 2020 г.", коментира пред Financial Times главният финансов директор на JPMorgan Дженифър Пипзак.

Освен кредитирането, бизнесите са свили и разходите. Техният ръст е достигнал едва 1% на годишна основа през последното тримесечие на миналата година, според данните на Refinitiv. През същия период на 2018 г. растежът на капиталовите разходи беше 12%.

Прогнозата е, че разходите, които са основен двигател и на кредитирането, няма да нараснат в близко бъдеще, което означава, че до края на годината ще сме свидетели на потиснат темп на отпускане на заеми.

Друга причина, поради която крдитирането се забавя, е проблемите, през които преминават някои отрасли. Това със сигурност е вярно за шистовия петрол, който имаше много турбулентна 2019 г. Очакванията са, че отрасълът едва ли ще премине през възстановяване до края на годината, което означава, че кредитирането за представителите му ще е понижено.