Русия обяви, че ще легализира използването на криптовалути в страната. И това само година, след като Кремъл заплаши, че всички, търгуващи с дигитални пари, ще бъдат арестувани.

През миналата седмица правителството в Москва прие законопроект, който ще създаде нормативна рамка за използването на биткойн и други криптовалути в страната. Сега въпросът е какво накара Русия така рязко да смени становището си относно дигиталните пари.

От Business Insider се опитват да открият отговора назад през 2014 година, когато петролът рязко поевтиня, а западните държави въведоха санкции срещу страната. По този начин достъпът до финансиране беше ограничен, а банковият сектор беше сред най-засегнатите.

В същото време Централната банка на Русия започна антикорупционна кампания срещу неефективните банки, които използват схеми за пране на пари и за изнасяне на капитал от страната.

Около 100 финансови институции затвориха врати през последните 3 години, а гуверньорът Елвира Небюлина потвърди, че изпълнението на стратегията ще продължи още поне 2 години.

Най-надеждните банки в Русия според Forbes

Най-надеждните банки в Русия според Forbes

В Топ 5 влизат "Сбербанк" и четири поделения на чужди банки

В същото време местните компании разчитат на финансовите институции за осигуряване на средства. Близките отношения на бизнеса с финансовия сектор обаче са причина за дълбоките корупционни практики на редица банки, срещу които властите в държавата започнаха разследвания.

Инспекциите показаха, че много от затворените вече финансовите институции са давали заеми на фирми, които не са реално активни. А това е отворило огромни дупки в балансите на финансовите институции, които трябва да бъдат покрити от Агенцията за гарантиране на влоговете.

Това доказва, че системата е непрозрачна, а за властите в Русия е трудно да ограничат тази практика. Едно от решенията е въвеждането на технологични промени, които да позволят на държавата да следи какво се случва в банковата система в реално време. Това е и причината Кремъл да погледне по-положително на криптовалутите.

И въпреки че при повечето от тях анонимността на участниците в търговията е гарантирана, то при биткойн тя е значително по-ниска. Системата, на основата на която е изградена тази дигитална валута, отчита транзакциите на ползващите я.

Въпросната платформа позволява транзакциите с биткойн да бъдат следени и проверявани.

Защо все повече хора търсят работа в Русия, като заплатите там са по-ниски от тези в Китай?

Защо все повече хора търсят работа в Русия, като заплатите там са по-ниски от тези в Китай?

Пазарът на труда в страната е "ненаситен"