Не е честно срещано официалната китайска новинарска агенция да се прицели в цената на акциите на отделна компания. Но точно това се случи на Kweichow Moutai Co. в четвъртък, когато Xinhua News Agency заяви, че акциите на най-големият производител на алкохол в Китай трябва да се повишават по-бавно, предава Bloomberg.

В рамките на часове след коментара на агенцията, самата компания подаде съобщение до борсовия регулатор, в който заяви, че се надява инвеститорите да са внимателни във взимането на решенията, както и че прогнозите на анализаторите за цената на акциите и самата пазарна оценка в момента са "твърде високи".

Снимка 324031

Източник: Bloomberg

Резултатът бе потъване на цената на дяловете с 5.8 процента, най-големият от две години насам.

От началото на годината Moutai удвои пазарната си капитализация, а Goldman Sachs повиши прогнозата си 11 пъти. Компанията е най-високо оценяваното дружество в бранша в цял свят и се търгува на цени 30 пъти над прогнозната печалба.

"Xinhua са притеснени, че рали на гигант като Kweichow Moutai ще навреди на стабилността на целия пазар", казва Хао Хонг, главен стратег в Bocom International Holding Co. в Хонг Конг.

От спукването на балона през 2015 г., който изтри 5 трилиона долара, китайските политици предприеха редица стъпки, за да намалят спекулациите. Резултатът - волатилността падна до най-ниските си нива от десетилетия.

Малко по-късно Moutai успя да възвърне част от цената си и цената на акциите бе 4.7 процента по-ниска. Ходът изтри 6.6 милиарда долара от капитализацията на дружеството.