Макар и с най-ниски доходи от всички европейски страни, българите сме станали по-отговорни към кредитите си и първо бързаме да си платим дължимото на банките. Въпреки това именно банковите кредити остават най-трудни и тежки за гражданите.

По този начин Асоциацията на колекторските агенции в България описаха на пресконференция изминалата 2013-та година по отношение на задлъжнялостта, съобщава news.bg.

След като платим вноската по кредита си, особено ако става въпрос за ипотека, бързаме да платим и тока, защото знаем, че ще го спрат. Сметките за вода и парно остават на по-заден план в списъка "това, кое да погасим, и кое да изчака" на българина.

По-стриктно гражданите са започнали да плащат и таксите си за кабелна телевизия и интернет, но пропускат съзнателно плащането на сметките си към мобилните оператори.

Ако до момента профилът на средностатистическия длъжник е бил на мъж около средна възраст между 41 - 50 години, който е семеен, има собствен бизнес и живее в Северозападна България, то най-новият длъжник е младежът, който току що взема лична карта и отива да си купува мобилен телефон или друга техника с т. нар. бързи кредити.

На фронта на дълговете у нас все още се среща и т.нар "хроничен длъжник", който не е плащал от над девет месеца своите кредити, но по някакъв начин е успял да се сдобие с ново задължение, най-вече бързи кредити, които също остават непогасени.

Шампиони по кредитите определено са банките и телекомите, които представляват около 80 на сто от всички задължения у нас. Като най-просрочени се открояват тези кредити, които са изтеглени през 2007-2008 година, като колекторските агенции определят тези години като годините на най-високи доходи.

"2014-та година ще бъде една добра година по отношение на събираемостта у нас", изтъкна председателят на Асоциацията на колекторските агенции в България Райна Миткова-Тодорова.
Тя обърна внимание на факта, че през първите два месеца на година има отбелязан ръст на събираемостта с около 3% в сравнение с първите месеци на предходни години.

"Българите стават постепенно по-платежоспособни и по-отговорни към погасяването на задълженията си", подчерта още Миткова-Тодорова.

Колекторските агенции се надяват на намаление и на междуфирмената задлъжнялост у нас, която все още е над 200% от Брутния вътрешен продукт на страната ни.