През последните месеци изказванията на Илън Мъск за пазара на криптовалути е един от ключовите фактори, влияещи на цената на най-голямата от тях - bitcoin.

Преди месеци предприемачът допринесе за рекордно рали на дигиталната валута, като каза, че Tesla притежава портфейл от над 1 милиард долара в bitcoin, а самата компания ще започне да приема плащания в нея за закупуването на автомобилите ѝ.

По-късно отново изказване на Мъск даде тласък на рекордния спад на bitcoin през май, след като стана ясно, че автомобилният производител се отказва от плановете си да приема плащания в дигиталния актив.

След първоначалната еуфория Tesla се отказа да продава автомобили срещу bitcoin

След първоначалната еуфория Tesla се отказа да продава автомобили срещу bitcoin

И тази новина доведе до 365 милиарда долара отлив от пазара на криптовалути

Сега обаче основателят ѝ се отметна за пореден път и потвърди, че все пак за Tesla ще приема транзакции в криптовалутата в бъдеще. Това изказване на Илън Мъск дойде в неделя, като след него bitcoin поскъпна с над 10% и почти докосна границата от 40 000 долара.

Цената на дигиталната валута се изкачи до 38 903 долара в неделя, според данните на специализирания сайт Coindesk. В понеделник сутринта цената е малко по-надолу - около 39 210 долара.

В отговор на коментар в Twitter Илън Мъск посочва, че Tesla е продала само около 10% от портфолиото си в bitcoin. В него той казва още, че когато има ясни доказателства, че копачите на криптовалутата използват поне 50% чиста енергия за копаене на bitcoin, тогава автомобилният производител отново ще позволи плащания в нея.

Май се превърна в най-кошмарният месец за bitcoin от 2011-а насам

Май се превърна в най-кошмарният месец за bitcoin от 2011-а насам

През април криптовалутата достигна връх от близо $65 000, а сега се търгува с $30 000 надолу

През май месец стана ясно, че Tesla преустановява тази практика, като за решението бяха посочени опасенията за негативния ефект върху климата от копаенето на криптовалути.

Добивът на дигитални валути изисква използването на огромен обем енергия за захранване на мощни компютри. Според данни на Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index само копаенето на bitcoin потребява повече електроенергия от цели държави с големината на Финландия и Белгия.