Знаете ли какво се случи през миналата седмица? Една криптовалута, която оставаше малко по-встрани от инвеститорските погледи и за която писахме, че може да е криптовалутата на бъдещето - изригна.

След като се търгуваше при нива от 25 цента за брой в началото на седмицата, рипълът приключи седмицата, при нива от над 70 цента за брой. Или повишение от близо 3 пъти, при това само за една седмица.

Големият проблем бе, че когато рипълът, преодоля критично ниво на съпротива от 40 цента, което бе ясен симптом, че поскъпването й може да продължи, тя реално не можеше да се купи от инвеститорите.

Брокерите, предлагащи търговия със CFD-та върху рипъл, които най-често бяха маркет-мейкъри (такива печелещи от загубата на инвеститорите), спряха напълно, или ограничиха максимално броя на рипъли, които всеки инвеститор може да закупува.

Снимка 330890

Източник: Ripple

Те се усетиха, че криптовалутата може да изригне и това да им навлече сериозни загуби, защото над 95% от криптовалутата се купува, а не се продава от инвеститорите. И поради тази причина, просто спряха да я предлагат.

Оказа се, че инвеститорите няма от къде да си купуват рипъли. Криптоборсите изпитаха сериозни проблеми във връзка с наплива на инвеститори, които искаха да си купуват криптовалути, с началото на търговията на фючърси върху биткойн - през изминалата седмица и забавиха сериозно процедурата за откриване на сметки при тях.

Това на практика, напълно ограничи достъпa на инвеститорите до търговията с криптовалути и съответно рипъл. Или инвеститорите, които искаха да си купят рипъл, дори и въпреки сериозното поскъпване на валутата, на практика бяха отрязани от възможност да си я купуват.

Снимка 330889

Източник: Ripple

Пазарната капитализация на рипъла, на практика се повиши около 3 пъти, само за седмица, достигайки близо 30 млрд. долара, спрямо около 10 млрд. в началото на седмицата. Сега тя заема близо 10% от общата капитализация на биткойна, след като съотношението й бе под 3.5% в понеделник на миналата седмица.

Междувременно, силното поскъпване и при останалите криптовалути, направи така, че сумарната им капитализация да премине психологическата граница от 500 млрд. долара и да достигне цели 560 млрд. долара.

Напълно логично е да се очаква волатилността при рипъла и останалите криптовалути да продължи и през следващите седмици до края на годината. Инвеститорите обаче не бива да забравят, че посоката им не е само една и често след поскъпвания от подобен магнитуд, не рядко следват и сериозни корекции.

Снимка 330888

Източник: Blockchainhero.com

Също така има още един тънък момент при криптовалутата. На пръв поглед пазарната капитализация на криптовалутата при нива от 30 млрд. долара може и да ви изглежда малка, в сравнение с да кажем биткойна. Трябва да имате в предвид, че това което виждате като пазарна капитализация, е само половината част от истината.

Издателят на рипъла, е обещал, че през следващите 4 години, ще издава по 500 млн. броя нови рипъла всеки месец. Или това е ново предлагане в размер на 350 млн. долара, което трябва да бъде абсорбирано от пазара, само за да се запази цената пра настоящите нива. В крайна сметка, след 4 години и половина се очаква да има общо 100 млрд. рипъла, което е обещано да е максималното количество на рипъл в обращение.

Да, но тук проблемите стават няколко. Първо и най-важно е дали издателят ще спази обещанието си. И няма да кажем да издаде 150 млрд. рипъла. Второ, дали след 4 години, няма да реши, че ще издаде още 100 млрд. рилъла. И трето при 100 млрд. рипъла, при текущи нива на криптовалутата, пазарната капитализация на рипъл, би била 75 млрд. долара.

За сравнение, втората най-голяма криптовалута в момента - етериумът в момента е с пазарна капитализация от близо 70 млрд. долара... Така че, ако все пак намерите някой брокер, който да ви предложи да си купите рипъл, трябва да сте изключително внимателни. Маржин търговията, или търговията, при която вземате средства назаем от вашия брокер, повишава не само размера на вашите печалби - но и на загуби!