Плоският данък, с който се облагат доходите на физическите лица, не трябва да бъде премахван след изборите, защото особено в условия на криза при увеличаване на данъците приходите в хазната падат. Това коментира в интервю за Дарик финансовият министър в правителството на Иван Костов, Муравей Радев.

Според него не трябва да има свръхочаквания към работата на служебното правителство, което работело и без това в особено тежка обстановка. По думите му следващата власт трябва да работи по-скоро за въвеждането на семейното подоходно облагане. Муравей Радев смята, че на базата на конкурс между банките властта трябва да избира къде да се държат парите на държавните фирми.

„В една държава, в която безработицата рязко се увеличава, достига катастрофални размери, в една държава, в която дребният и средният, семейният бизнес е фалирал, а на всичкото отгоре една малка група фирми получават всички държавни поръчки, има едно разслоение между фалираща средна и дребна икономика и просперираща олигархия, няколко фирми, които обират всички държавни и общински поръчки", коментира Муравей Радев.

По думите му недоверието към управляващи и институции е „ужасяващо" и за икономиката на страната, не само за управлението. Според него в подобна ситуация натоварването на служебния кабинет с огромни очаквания, че ще реши проблемите на всеки, е смехотворно. „Че там една торба пари има, то ще вземе тази торба и ще раздаде на всеки...", иронизира Радев и допълни, че торба няма. Той изрази съмнение, че то дори ще успее да събере заложените приходи.

„Ако политическите сили, които влязат в парламента, не могат да създадат стабилно правителство и ако те са достатъчно отговорни пред държавата и народа си, биха могли да стигнат до вариант за сформирането на някакво преходно правителство, което да бъде програмно и да му се сложат няколко рамки, защото няма по-лошо от това държава в ситуация като днешната да бъде оставена и без управление дълго време", каза Радев.

Ексфинансовият министър посочи, че познава своя колега от правителството на тройната коалиция Пламен Орешарски и го описа като чудесен специалист, добър професионалист и почтен човек. „Ако се наеме да направи експертното правителство, за което говорех, ще има моите адмирации", увери Радев.