Въпреки че през второто тримесечие деноминираните в долари официални форекс резерви по света са се покачили леко до 6,9 трлн. долара спрямо 6,7 трлн. долара през първото, делът на доларовите резерви глобално се понижава, сочи последното издание на доклада Currency Composition of Official Foreign Exchange Reserves (COFER) за второто тримесечие на годината.

През първите три месеца 61,79% от глобалните резерви на централните банки са били в долари, но през второто техният дял спада до 61,26%. Това изглежда като леко свиване, но трябва да се има предвид, че през второто тримесечие на 2017 г. доларът е имал дял от 63,84% от всички запаси. В разгара на Голямата рецесия, през първото тримесечие на 2009 г., деноминирани в долари бяха малко над 65% от всички резерви.

Питър Шиф: Светът ще се откаже от долара

Питър Шиф: Светът ще се откаже от долара

Политиката на Федералния резерв изстрелва благородните метали

Въпреки растежа на дела си през последните години, японската йена също е надолу между първото и второто тримесечие, когато се свива с 0,15 процентни пункта до 5,75%. Все пак нейният дял почти се удвоява в сравнение с преди дванадесет години.

За сметка на тях, еврото и йената бележат леко покачване. При еврото то е само на тримесечна основа. Докато по време на Голямата рецесия почти 30% от глобалните валутни резерви бяха деноминирани в единната валута, днес техният дял е 20,27%. Тази тенденция по всяка вероятност е свързана с неконтролируемото печатане на пари от страна на ЕЦБ, което не беше преустановено дори и когато икономиките във валутния блок се бяха "възстановили" през последните няколко години.

Политиките на финансовата институция се влошиха допълнително от началото на тази година, когато страните затвориха хората и бизнесите и Европа потъна в нова рецесия. Така отчетният баланс на ЕЦБ вече достигна 53,3% от БВП на еврозоната, дял който е с 50% по-висок от този на Федералния резерв в САЩ.

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване

Същевременно не трябва да се забравя, че много сателити на еврозоната, какъвто на практика е и България, са длъжни да притежават еврови резерви, така че делът едва ли ще се срине драматично поради чисто регулаторни причини. Вероятно този процес ще отнеме време, преди единната валута да изгуби търсенето си на международните пазари.

При юана обаче ръстът е осезаем. Докато през 2008 г. Международният валутен фонд дори не отчита да има резерви в ренминби и те достигат 1,08% едва през първото тримесечие на 2016 г., днес техният дял вече е 2,05% от глобалните парични запаси, съхранявани в чуждестранни централни банки. Това не изглежда като много, но реално е удвояване само в рамките на четири години.

Причините за това са активните политики на Пекин и Москва да понижат използването на долари в транзакциите помежду си, а Китай се опитва да наложи юана си и с всички други свои контрагенти на световната сцена. Вероятно това ще доведе до дългосрочно увеличаване на резервите в юани, въпреки затвореността на Поднебесната империя за външни участници на финансовите ѝ пазари, която понижава търсенето на юана и която започна да се пропуква едва през последните години.

Фед печата с исторически рекорден темп, но какво се случва с търсенето на долара

Фед печата с исторически рекорден темп, но какво се случва с търсенето на долара

Защо въпреки инжектирането на ликвидност не се наблюдава ръст на „инфлацията“ и кога тя ще нарасне