Компанията Norilsk Nickel, която е най-големият производител на паладий в света, и нейният директор, милиардерът Владимир Потанин, искат да пуснат криптовалута, вързана към ценния метал, пише Bloomberg.

Компанията води преговори със швейцарските власти за издаването на токени от базирания в Швейцария паладиев фонд, като може евентуално да разшири концепцията и за други метали, казва Потанин.

"Хората все по-често използват децентрализирани мрежи и платформи, които нямат единен оператор", казва той. "Искаме да бъдем активни участници в този процес", тъй като търговията с цифрови токени има много предимства, казва той.

Суровинните и промишлените сектори се стремят да възприемат системите и технологиите за търговия, използвайки blockchain, който намалява разходите и времето за администрация. Някои компании виждат технологията като начин за проследяване на материалите по веригата за доставки или възнамеряват да стартират крипто валути, обезпечени със стоки.

Цената на паладия за първи път в историята надхвърли $1600 за унция

Цената на паладия за първи път в историята надхвърли $1600 за унция

Анализатори прогнозират скок на ценния метал до $1800 - 2000 за унция

Потанин, който притежава около една трета от Nornickel и е главен изпълнителен директор, заявява, че е представил идеята на клиентите и че има търсене на токени, обезпечени с метал.

Например, ако клиентът установи, че не се нуждае от целия си договорен обем, той или трябва да влезе в потенциално трудни преговори с доставчика, или да приеме доставката на метала, от който не се нуждае, или да намери купувач. Но ако клиентът има цифров договор, деноминиран в токени, той може по-лесно да продаде нежелания обем на някой друг, казва милиардерът.

"Сделките с токени са по-прости и по-удобни", казва той, добавяйки, че Nornickel може да стартира цифровата платформа до края на годината, ако получи одобрение.

Nornickel, която се конкурира с Vale за първото място по производство никел, работи и върху дигитална платформа за сделки в рамките на компанията между собствените си подразделения. Това ще позволи на централната банка на Русия да използва една компания, за да тества регулацията на блокчейн системата, без да засяга икономиката, казва Потанин.

Първата борса, която пусна фючърси върху bitcoin, ги спира

Първата борса, която пусна фючърси върху bitcoin, ги спира

Последните изтичат през юни т.г.

Потанин, най-богатият човек в Русия, разговаря с депутатите и централната банка, за да създаде по-нататъшна рамка за регулиране на цифровите платформи. За да направи това, Русия трябва да приеме закон за цифровите финансови активи, а следващото заседание по този въпрос е отложено за април. Потанин се надява, че този въпрос ще бъде гласуван през лятото и той ще може да започне проекта до края на годината.

"Основният проблем на проекта е, че в него се казва, че цифровите платформи трябва да се управляват само от банки и борси," казва Потанин. Това трябва да се промени, защото такива платформи могат да бъдат използвани за много неща, така че не винаги ще бъде само в интереса на банките и борсите, казва той.

Екипът на магната също така разработва цифрова платформа за интелектуална собственост, където стартиращите фирми могат да предлагат своите идеи, включително и на индустриалните компании. Базираната в Ню Йорк BCG Digital Ventures е готова да помогне с начинанието, казва Потанин.

Стартирането на всички платформи би струвало на Nornickel и Potanin 5 до 6 милиона долара. Привеждането им в действие вероятно също ще изисква няколко милиона годишно.

"Ако успеем, ефектът ще бъде огромен", казва той.

Пълен обрат в Иран: От забрана към насърчаване на криптовалутите

Пълен обрат в Иран: От забрана към насърчаване на криптовалутите

Чрез тях Техеран се опитва да избягва санкциите