Компаниите от S&P 500 са закупили обратно собствени акции на стойност $234,5 млрд. през третото тримесечие — надхвърляйки рекорда от $223 млрд., отчетен през четвъртото тримесечие на 2018 г., сочат първоначалните данни на S&P Dow Jones Indices, цитирани от The Wall Street Journal.

Вълната от обратно изкупуване помага за покачване на американските индекси до рекордните стойности през 2021 г. От началото на годината S&P 500 се изкачи с 25 процента.

Тенденцията ще продължи. Хауърд Силвърблат, старши анализатор в S&P Dwo Jones Indices, прогнозира обратното изкупуване сред компаниите от S&P 500 да достигне $236 млрд. през четвъртото тримесечие.

Microsoft съобщи през септември, че бордът е одобрил план за обратно изкупуване на акции на стойност до $60 млрд. Компанията за автомобили под наем Hertz ще купи до $2 млрд., а Dell планира да похарчи $5 млрд. за собствени акции.

Цената на акциите на малките американски компании дава мрачен сигнал за икономиката

Цената на акциите на малките американски компании дава мрачен сигнал за икономиката

Russell 2000 вече е в корекция, а iShares Micro-cap се запътва към мечи пазар

Обратното изкупуване е само една от силите зад ралито на пазарите. Цените на активите продължават да се радват на подкрепата на паричната и фискална политика. А анализаторите подцениха размера на корпоративните печалби, които вероятно ще нараснат с 45 процента през 2021 г. за компаниите от S&P 500.

Тази седмица инвеститорите ще следят внимателно сигналите от двудневната среща на Федералния резерв, откъдето може да дойде новина за ускорение на темпа, с който централната банка ще оттегля подкрепата си за икономиката чрез изкупуване на облигации. Представителите ѝ вероятно ще дадат и повече яснота относно очакваното повишение на лихвите.

Обратното изкупуване на акции в рамките на S&P 500 се срина от $199 млрд. през първото тримесечие на 2020 г. до под $89 млрд. през второто, след като компаниите се втурнаха да пестят пари заради коронакризата. През следващите тримесечия покупките отново започнаха да растат и през второто тримесечие на 2021 г. се върнаха на ниво от $199 млрд.

Обратното изкупуване подкрепя цената на акциите на компанията като увеличава печалбата на акция (EPS), както и като дава сигнал на пазарите, че мениджърите са положително настроени относно бъдещето ѝ.

Практиката обаче не се харесва на всички политици. Някои от тях смятат, че компаниите трябва да инвестират в бизнеса си, вместо да ползват средствата, за да подкрепят цената на акциите. Очаква се Сенатът да гласува планиран данък от 1% върху нетната стойност на обратното изкупуване. Според BofA Global Research предложеният налог ще доведе до 0,3 процента намаление на печалбата на акция за S&P 500.

Мениджърите са продали четири пъти повече акции от собствените си компании. За какво говори това?

Мениджърите са продали четири пъти повече акции от собствените си компании. За какво говори това?

Ситуацията е безпрецедентна, коментира наблюдател