Основателите и лидерите на американски публични компании продават акции с исторически темп. Някои от тях го правят за първи път от години, подтикнати от растящите пазарни оценки и преди потенциалните промени в законодателството, които могат да донесат по-високи данъчци, пише The Wall Street Journal.

От началото на годината 48 високопоставени мениджъри са продали акции за над $200 млн. всеки — четири пъти средната сума за периода 2016 - 2020 г., според анализ на изданието.

Продажбите не са ограничени до определен сектор и включват милиардера от козметика Роналд Лаудър, съоснователите на Goolge Лари Пейдж и Сергей Брин (които продават за първи път от четири години), наследниците на Walmart семейство Уолтън, както и Марк Зукърбърг, главен изпълнителен директор на Meta.

В рамките на индекса S&P 500 инсайдърите са продали акции за рекордните $63,5 млрд. до ноември, 50 процента ръст спрямо 2020 г. Водещ е технологичният сектор с $41 млрд.

Защо Мъск се премести от Калифорния в Тексас? Има над 2 милиарда причини

Защо Мъск се премести от Калифорния в Тексас? Има над 2 милиарда причини

Милиардерът успя да спести солидна сума от данъци, които няма да плати

"Това, което виждаме, е безпрецедентно", казва Дейниъл Тайлър, професор по счетоводство в Wharton School към Университета в Пенсилвания. По думите му, продажбите тази година напомнят на случващото се в зората на дотком бума.

Инвеститорите се притесняват, че големите продажби от инсайдърите означават, че последните не очакват последващ ръст на цената на акциите. А и големите и неочаквани продажби натежават над цените.

Мениджърите не са задължени да посочват защо продават. Но сегашните продажби идват на фона на обсъжданото законодателство за повишение на данъците върху капиталовата печалба. Точно през ноември инсайдърите продадоха общо $15,59 млрд.

Проектопромените, които отлежават в Сената, въвеждат 5 процента данък върху брутния приход от над $10 млн. от 2022 г. и още 3 процента върху този над $25 млн. В сумите се включва и капиталовата печалба от продажба на акции. Така богатите данъкоплатци, каквито са мениджърите на големите компании, могат да спестят $8 млн. на всеки $100 млн. от продажба на акции. И именно това е "мощен стимул за продажба", обяснява Тейлър.

Обсъжда се и налог върху нереализираните капиталови печалби.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела продаде половината от общия си дял в компанията миналия месец — около $374 млн. преди данъци. Според анализатори ходът е свързан с въвеждането на 7 процента данък в щата Вашингтон догодина.

Главният изпълнителен директор на Microsoft продаде половината си акции в компанията

Главният изпълнителен директор на Microsoft продаде половината си акции в компанията

Вероятната причина се крие в промяна на данъчното законодателство, която влиза в сила от следващата година