Акциите на по-малките американски компании поевтиняват рязко през последния месец — лош знак за икономиката, пише CNN.

Индексът Russell 2000 — дом на компании със средна пазарна оценка от около $3 млрд. — е на 10 процента под постигнатия наскоро връх. Което означава, че той се намира в т. нар. корекция. iShares Micro-cap, който следи още по-малки компании, падна с почти 15 процента — и потенциално се запътва към мечи пазар.

Поевтиняването създава притеснения, тъй като по-малките американски компании зависят много повече от местната икономика (и потребители) за приходите и печалбата им, отколкото гиганти в DOW и S&P 500. Те не генерират толкова много приходи от чужбина.

Затова и отдръпването на инвеститорите от по-малките акции може да е по-точен измерител и да дава по-добра прогноза за най-голямата американска икономика отколкото случващото се с Apple, Microsoft и Google.

Лиз Ан Сондерс, главен инвестиционен стратег в Charles Schwab, посочва, че множество от по-малките компании в S&P 500 преминаха през значителни корекции през последната година. Но "силата" на големите компании в индекса маскират слабостта на целия пазар, смята тя.

Тенденцията привлича вниманието и на други стратези на Уолстрийт.

Дейвид Райт, съосновател на Sierra Mutual Funds, отбеляза наскоро, че все повече акции на NYSE и Nasdaq докосват 52-седмични дъна, вместо връхове. "Това означава, че няколко големи акции държат индексите, а все повече от по-малките вече са в мечи пазар", казва той.

Сред причините за притесненията сред по-малките акции е новият вариант на коронавируса. Ако американците решат (или им бъде препоръчано) да ограничат излизанията и социалните си контакти отново, именно тези компании ще пострадат най-много.

По-малките компании често не могат да си позволят и да плащат по-високи заплати, а в момента пазарът на труда се диктува от служителите.