Миналата седмица Замбия отказа изплащането на еврооблигации на стойност 42,5 млн. долара, с което стана първата африканска държава, фалирала по дълговете си в настоящата криза, предаде CNBC.

В сряда Fitch Ratings понижи кредитния рейтинг за страната от CC до "ограничен фалит". Fitch също понижи и рейтингите на двете други категории еврооблигации на Замбия, като предположи, че или ще бъдат пропуснати погасителни плащания, или новият план за преструктуриране няма да бъде изпълнен. Еврооблигациите са дългови инструменти, деноминирани във валута, различна от тази на емитента.

S&P Global Ratings вече беше намалила рейтинга ѝ до "фалит" още преди изтичането на 30-дневния гратисен период и преди срещата на кредиторите на 13 ноември, позовавайки се на правителството на Замбия, което посочи че "няма да извършва плащания за обслужване на дълга".,

Защо въпреки свободата си африканските държави са икономически руини

Защо въпреки свободата си африканските държави са икономически руини

Жителите на Черния континент могат да благодарят на социалистическите политики, смята икономист

Дълговият профил на страната деградира значително през последните години поради сериозните ѝ проблеми, предхождащи пандемията, което вкара кредиторите в дебати кой да поеме загубите по отпуснатите на правителството кредити.

Замбия е вторият по големина производител на мед в Африка и тъй като цените на медта се сринаха през последните три години, обслужването на дълга ѝ от около 11 млрд. долара ставаше все по-трудно още преди да се разрази настоящата криза.

Замбия за последно емитира еврооблигации през 2015 г., преди дългът ѝ да започне да излиза извън контрол, като много от инфраструктурните проекти на страната се финансират от китайски заеми като част от мащабната инициатива "Пътят на коприната".

Затова и инвеститорите в еврооблигациите на страната са потърсиха по-голяма яснота от правителството по отношение на задълженията на Замбия към Китай, тъй като се опасяваха, че ново дългово финансиране ще бъде използвано за плащания на дълговете към Поднебесната империя.

Сега всички погледи са насочени към потенциалния спасителен пакет от Международния валутен фонд, а старшият икономист на NKC African Economics Ирмгард Еразъм заяви, че МВФ ще играе решаваща роля във всички преговори от тук нататък.

Африка може би стана свидетел на първата фалирала държава в настоящата криза

Африка може би стана свидетел на първата фалирала държава в настоящата криза

Замбия години наред плаща гигантски суми за китайски инфраструктурни проекти

"Вярваме, че един подреден процес за споразумение за суап на облигации ще изисква посредничеството на МВФ, което от своя страна се основава на допускането, че фондът ще подкрепя Замбия по официална програма за разширен кредитен механизъм (ECF)," посочи Еразъм. "Липсата на подобна помощ рискува продължителен и тежък процес на преструктуриране, който ще бъде придружен от дълъг удар върху растежа."

Предвижда се делегация на МВФ да пътува до Замбия в началото на следващия месец, но Еразъм изтъкна, че фондът вероятно ще изисква по-големи усилия от страна на Замбия з управлението на дълговете ѝ, преди да предложи официална спасителна програма.